Goţiu, despre votul din comisiile de specialitate: ''Din punct de vedere politic, este unul aşteptat''
Ministrul propus pentru portofoliul de la Mediu, Mihai Goţiu, consideră că votul negativ pe care l-a primit marţi în comisiile de specialitate reunite ale Parlamentului este unul politic, însă este convins că parlamentarii au înţeles de fapt că USR are măsuri ferme pentru combaterea tăierilor ilegale de păduri, pentru tragerea la răspundere a tuturor celor care încalcă legislaţia de mediu, pentru reîmpădurirea României şi pentru a curăţa natura de deşeuri.
"Din punct de vedere politic, este un vot aşteptat, chiar dacă sunt ferm convins că şi cei care au fost în comisii înţeleg cât sunt de importante protecţia mediului şi măsurile de combatere a schimbărilor climatice şi sper că şi cei care au urmărit această dezbatere înţeleg faptul că avem măsuri ferme pentru combaterea tăierilor ilegale de păduri, pentru tragerea la răspundere a tuturor celor care încalcă legislaţia de mediu, pentru a reuşi într-adevăr să împădurim România, pentru a scoate deşeurile din natură, pentru un aer mai curat, pentru ape sănătoase. Şi-au făcut jocul politic, dar sunt convins că, indiferent de votul de astăzi şi de mâine, şi clasa politică şi cetăţenii înţeleg că nu mai putem să ne batem joc, nu mai putem ignora tot acest fenomen, fie că vorbim despre infracţionalitate, fie de măsuri pro-active pentru protejarea mediului", a afirmat Goţiu, după audieri.
El a admis că ajung gunoaie în natură, însă a susţinut că România nu este ''ţara gunoaielor'', iar în programul de guvernare sunt prevăzute o serie de măsuri pentru "tot ce înseamnă gunoi, deşeu, sit potenţial contaminat".
"Din fericire, nu suntem ţara gunoaielor. E drept că ajung gunoaie în natură, e drept că ajung în ape, e drept că avem depozite de deşeuri, fie că vorbim de deşeuri municipale, fie de foste situri rămase de pe urma exploatărilor, de pe urma proiectelor industriale sau miniere. Este foarte greu de răspuns în 30 de secunde despre tot ce înseamnă gunoi, deşeu, sit potenţial contaminat. Sunt măsuri foarte clare, una dintre ele a fost prevăzută în programul de guvernare USR-PLUS şi a devenit realitate datorită şi celui care a fost la Ministerul Mediului secretar de stat, Raul Pop. Şi aici mă refer la această Hotărâre de Guvern pentru implementarea garanţiei depozit, care consider că mai trebuie îmbunătăţită şi care va duce la scoaterea multor deşeuri şi gunoaie din natură. Avem aceste măsuri care ţin de selectare, pornind de la cetăţeni până la autorităţi locale. Pe situri contaminate avem toată această luptă cu atragerea, până la urmă, a fondurilor europene, pentru a închide şi ecologiza aceste bombe pentru sănătatea umană. Deci, inclusiv şi datorită fostului coleg de la Garda de Mediu, Octavian Berceanu, avem şi am dovedit că avem capacitatea să luptăm inclusiv cu mafia deşeurilor şi cu poluarea de pe lângă oraşe sau din natură. Foarte în viteză v-am dat atâtea exemple de măsuri pe fiecare domeniu în parte. Aşa, putem spune despre fiecare măsură. Nu asta rezolvă. Nu, toate împreună rezolvă problema", a spus el.
Întrebat câte SMID-uri (sisteme de management integrat al deşeurilor) funcţionale avem, Goţiu a răspuns: "Nu am în acest moment datele despre toate SMID-urile funcţionale, în condiţiile în care avem date eronate furnizate de autorităţile locale".
"Am avut situaţia de la Cluj, unde am avut la un moment dat raportată rezolvarea problemei de la Pata Rât, ulterior am constatat că nu e rezolvată, aşadar nu pot să avansez o cifră până nu văd cât de real este într-adevăr ce se raportează", a adăugat ministrul propus.
În privinţa aşteptărilor pentru votul în plen, Mihai Goţiu a spus că se aşteaptă ca tot ce s-a prezentat la audieri, toate măsurile benefice pentru mediu, să fie puse în practică de orice guvern.
"Eu spun ce aşteptări am de la clasa politică în domeniul mediului: ceea ce am discutat astăzi sper să fie pus în practică de orice guvern, de orice majoritate parlamentară. Nu e vorba de un vot pentru Mihai Goţiu, ci pentru măsurile şi viziunea de mediu pe care le-am prezentat azi", a explicat el.
Ministrul propus pentru preluarea portofoliului de la Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Mihai Goţiu, a primit marţi aviz negativ din partea comisiilor reunite de specialitate ale Parlamentului.
Membrii comisiilor de specialitate au respins nominalizarea lui Goţiu pentru portofoliul de la Mediu cu 18 voturi "împotrivă", 9 "pentru" şi 7 abţineri.