Grupul de lucru pentru decesele COVID fusese înființat. PNL spune că nu era legal

Grupul de lucru pentru decesele COVID fusese înființat. PNL spune că nu era legal
| Foto: DW

Un grup de lucru pentru decesele COVID fusese înființat la nivelul cabinetului fostului secretar de stat Andreea Moldovan, însă liberalii spun că documentul nu este legal. 

Premierul Florin Cîțu a declarat că nu există un grup de lucru la Ministerul Sănătății care să verifice modul în care sunt raportate oficial decesele de Covid-19. Acest grup de lucru abia acum va fi înfiinţat, a precizat, duminică, șeful executivului.

Totuşi, un document care a apărut în spaţiul public îl contrazice. Din document reiese că un grup de lucru pentru verificarea modului de raportare a deceselor COVID fusese înființat, la 12 aprilie, la nivelul cabinetului fostului secretar de stat Andreea Moldovan. Din grupul de lucru făceau parte, în afară de Andreea Moldovean, cinci persoane, între care doi consilieri personali, care au plecat din minister odată cu demiterea ei.

Grupul de lucru pentru decesele COVID fusese înființat. PNL spune că nu era legal

Acest grup ar fi trebuit să verifice mai multe aspecte, de exemplu dacă există erori de raportare în platforme și ce s-a făcut pentru corectarea lor, dacă s-a acordat suportul tehnic necesar managerilor pentru corectitudinea datelor, verificare la DSP-uri pentru a vedea dacă raportările deceselor COVID sunt corecte și la INSP pentru a verifica dacă introducerea datelor în platforma STS de către DSP-uri s-a făcut în mod corect. În urma acestei analize, ar fi trebuit făcute propuneri și recomandări.

Tabăra liberală susține însă că, fie și cu acest document semnat de Andreea Moldovan, grupul tot nu există pentru că înființarea sa nu a fost avizată de departamentul juridic al ministerului, a trasmis Digi24. Parlamentarul PNL Alina Gorghiu, susține că acest document nu ar fi ajuns pe masa premierului și că semnatura și numărul de înregistrare nu sunt specifice cabinetului prim-ministrului. Numărul de înregistrare ar fi real, doar că e din Ministerul Sănătății, respectiv de la cabinetul unui secretar de stat, Ioana Mihăilă.

Din informațiile Digi24, premierul ar fi solicitat secretarilor de stat informații despre acest grup de lucru și trei secretari de stat, inclusiv Ioana Mihăilă, aflată în cărți pentru preluarea portofoliului, plus secretarul general de la nivelul ministerului i-au răspuns că nu știu de constituirea oficială a acestui grup. 

Ioana Mihăilă este de altfel numele vehiculat pentru funcția de ministru al sănătății, care ar putea fi propus de USR PLUS. Mihăilă a absolvit Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca, este medic primar endocrinolog. 

Fostul ministru al sănătăţii Vlad Voiculescu a afirmat vineri că „există diferenţe fundamentale” între numerele raportate şi cele reale în ceea ce priveşte decesele din spitalele COVID . Întrebat de ce nu a semnalat această situaţie până acum, el a susţinut că a descoperit în urmă cu mai puţin de 10 zile şi că formase un grup de lucru care să verifice metodologia de raportare.

Sursa: document Digi24

Comenteaza