Gurzău cere amnistie fiscală pentru bugetarii care au primit sporuri ilegale

Gurzău cere amnistie fiscală pentru bugetarii care au primit sporuri ilegale
Deputatul clujean Adrian Gurzău (PDL) spune că a iniţiat un proiect de lege prin care bugetarii care au primit sporuri ilegale să nu fie nevoiţi să le restituie.

"Am iniţiat un proiect de lege prin care am cerut ca bugetarii care au primit sporuri şi prime, conform Codului Muncii sau altor dispoziţii legale, să nu trebuiască să dea banii înapoi. E o amnistie fiscală pe acest segment", spune Gurzău.

"Nu este normal ca cetățenii care au obținut un drept să fie obligați să dea din salariul deja diminuat cu 25% banii înapoi. Cei mai afectați sunt bugetarii", adaugă el, precizând că solicitarea a fost înaintată de sindicatul din Primăria Cluj-Napoca, "dar toţi bugetarii sunt afectaţi".

Întrebat dacă se aşteaptă ca proiectul său de lege să fie adoptat şi apoi aplicat în condiţiile în care prevederile acestuia se aplică retroactiv, Gurzău spune că vina pentru situaţia creată aparţine Curţii de Conturi şi în consecinţă starea de fapt trebuie schimbată. "În momentul de faţă există o practică neunitară în rândul instanţelor. Au fost situaţii în care au fost sentinţe definitive, care au dat dreptate angajaţilor, sau curţilor de conturi", explică el.

Mai mult, Gurzău spune că situaţia a fost gestionată de CC într-un mod reprobabil. "E de-a dreptul  scandalos ca CC să nu fi sesizat din timp această situaţie instituţiilor, să nu le lase să plătească anumite sume, apoi să ceară recuperarea sumelor de la angajaţi", explică el, cu referire la sporurile acordate ani de zile angajaţilor din instituţiile publice, până când CC a cerut stoparea acestei practici.
"Banii care s-au dat în acest moment au fost primiţi în mod corect şi cinstit, oamenii au muncit pentru aceşti bani. Nu i-au cerut, e un drept câştigat. Oricum salariile sunt reduse în momentul de faţă", a conchis Gurzău.

Comenteaza