Guvernul taie în anul electoral 2012 aproape două miliarde lei din veniturile proprii ale primarilor

Guvernul taie în anul electoral 2012 aproape două miliarde lei din veniturile proprii ale primarilor
Guvernul va reduce anul viitor cota acordată autorităţilor locale din impozitul pe venit şi va sista plăţile către bugetul local din impozitul pe pensii, astfel că primarii vor pierde, în an electoral, o sursă sigură de aproape 2 miliarde lei şi vor depinde de banii împărţiţi de Executiv.

Sumele transferate la bugetul de stat reprezintă în jur de 6% din veniturile proprii ale autorităţilor locale, care s-au ridicat anul trecut la aproximativ 30 de miliarde lei. Veniturile totale ale autorităţilor locale au fost în 2010 de 50 de miliarde de lei, din care 15 miliarde lei sume defalcate din TVA şi 5 miliarde lei subvenţii, adică sume alocate discreţionar de Guvern.

În urma acestor decizii, cota lunară defalcată din impozitul pe venit repartizată autorităţilor locale va fi redusă de Guvern cu 5,5 puncte procentuale, de la 77% la 71,5%, iar încasările din impozitul pe veniturile din pensii vor fi vărsate integral la bugetul de stat.

Conform legii actuale, cota din impozitul pe venit încasat la bugetul de stat trebuie alocată autorităţilor locale lunar, în termen de maximum cinci zile lucrătoare de la finele lunii în care a fost încasat impozitul.

Modificările au fost deja pregătite de Guvern sub forma unei ordonanţe de urgenţă, care modifică Legea finanţelor publice locale şi care ar urma să fie aprobată odată cu proiectul bugetului pentru anul viitor.

Potrivit proiectului de ordonanţă, tăierea surselor de venituri pentru autorităţile locale este justificată de Executiv prin faptul că finanţarea cheltuielilor cu bunurile şi serviciile în unităţile de învăţământ preuniversitar de stat a fost asigurată până în prezent din bugetele locale, dar că, începând cu anul viitor, finanţarea acestor cheltuieli trebuie asigurată din bugetul de stat, respectiv din sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată, afectând echilibrul bugetar prin diminuarea veniturilor bugetului de stat.

Un alt argument invocat de Guvern este existenţa unor "discrepanţe" în modul de alocare a cotelor, în sensul că din impozitul pe venit şi impozitul pe veniturile din pensii sunt alocate cote numai unităţilor administrativ-teritoriale pe al căror teritoriu îşi desfăşoară activitatea plătitorii de impozite, respectiv numai municipiilor reşedinţă de judeţ unde au sediul casele judeţene de pensii, chiar dacă beneficiarii de pensii sunt din tot judeţul.

În consecinţă, Guvernul va reduce cota lunară de venituri acordate autorităţilor locale din impozitul pe venit şi va scoate impozitul pe veniturile din pensii din baza de defalcare către bugetele locale, care va fi considerat ca venit definitiv al bugetului de stat, "pentru a asigura resursele necesare finanţării de la bugetul de stat a standardului de cost per elev/preşcolar în învăţământul preuniversitar".

În prezent, cota de 77% din impozitul pe venit este defalcată către bugetele locale ale comunelor, oraşelor şi municipiilor pe al căror teritoriu îşi desfăşoară activitatea plătitorii de impozit pe venit (44%), către bugetul local al judeţului (12%) şi într-un cont distinct, deschis pentru direcţia generală a finanţelor publice judeţene la trezoreria municipiului reşedinţă de judeţ, pentru echilibrarea bugetelor locale ale comunelor, ale oraşelor şi ale municipiilor, precum şi a bugetului local al judeţului (21%).

Prin reducerea cotei totale de 77% din impozitul pe venit vor fi diminuate corespunzător şi fondurile defalcate pentru comune, oraşe şi municipii (de la 44% la 40,5%), pentru judeţe (de la 12% la 11%) şi pentru echilibrarea bugetelor locale (de la 21% la 20%).

În Bucureşti, cotele defalcate vor fi reduse de la 44,5% la 43,5% pentru primăria generală, de la 22,5% la 19% pentru sectoare şi de la 10% la 9% pentru echilibrarea bugetelor.

Ordonanţa relevă că bugete locale vor pierde, începând cu anul viitor, circa 835 milioane lei reprezentând cota din impozitul pe veniturile din pensii care nu mai intră în baza de defalcare şi un miliard lei prin modificarea cotelor din impozitul pe venit. Acelaşi document asigură că suma de un miliard lei va fi acordată din sume defalcate din unele venituri ale bugetului de stat pentru finanţarea cheltuielilor cu bunuri şi servicii ale unităţilor de învăţământ preuniversitar.

Procedura presupune însă eliminarea unei surse sigure, impuse prin lege, de venituri pentru autorităţile locale şi posibilitatea Guvernului de a distribui suma de un miliard lei doar către unele primării, pe baza anumitor criterii.

Practica ultimilor ani indică faptul că actualul guvern, ca şi fostele cabinete, a direcţionat către primăriile conduse de membri ai partidului care îl susţin majoritatea fondurilor defalcate din TVA, sursă din care trebuie acoperite anul viitor cheltuielile cu bunurile şi serviciile în unităţile de învăţământ preuniversitar de stat.

Ordonanţa pregătită de Guvern include şi un capitol destinat informaţiilor privind procesul de consultare la elaborarea actului normativ cu organizaţiile neguvernamentale, institute de cercetare şi alte organisme implicate, unde Executivul precizează doar că "nu este cazul".

 

Etichete
Comenteaza