Video Horea Chirteș (PSD Cluj): „Educația și sănătatea ar trebui să fie priorități pentru administrațiile locale din mediul rural”

Horea Chirteș (PSD Cluj): „Educația și sănătatea ar trebui să fie priorități pentru administrațiile locale  din mediul rural”
| Foto: Facebook Horea Chirtes

Candidatul PSD Cluj pentru un nou mandat de consilier județean, Horea Chirteș, a atras atenția, la ZIUA LIVE, că administrațiile locale din mediul rural ar trebui să acorde o mai mare atenție domeniilor educației și sănătății, și că pentru ca medicii să fie atrași în această direcție ar trebui gândite proiecte.

Invitat la ZIUA LIVE, social democratul clujean a vorbit despre ce anume își doresc oamenii din mediul rural, dar nu numai. Între priorități se numără, astfel, condiții decente de învățare pentru copiii lor și acces la servicii medicale.

„Oamenii au foarte multe nevoi, dar cele mai importante sunt foarte oneste. Au nevoie de un mediu unde să își crească copiii, să aibă siguranță și să aibă un învățământ echitabil.

Mă gândesc cu tristețe la zonele rurale, există un decalaj foarte mare, între zona rurală și zona urbană. La țară, în comune, oamenii își doresc să aibă o creșă, ceea ce e mare lucru, sunt foarte puține localități care oferă această facilitate, își doresc profesori buni pentru copiii lor, profesori cu normă întreagă, să fie pregătiți. Sunt profesori care și-au ales meseria aceasta din vocație, dar au nevoie și ei de condiții mai bune. Acum este în PNRR o posibilitate să realizăm acele școli de centru. Deci, oamenii asta își doresc, infrastructură, școli, grădinițe, creșe bune și atunci au posibilitatea să muncească liniștiți știind că copiii lor sunt în siguranță.

La țară sunt clase care sunt simultane, trei clase, vorbesc de un număr de aproximatv 20 de copii, deci fac orele în aceeași clasă, și deodată. Nu poți să îi pui să concureze cu copiii de la oraș, la admitere dar și pe urmă. Noi avem o problemă cu abandonul școlar, este foarte ridicat iar acesta e primul motiv, copiii intră la licee bune dar apoi nu fac față și se retrag”, a subliniat Horea Chirteș.

Asistența medicală rămâne problematică în medul rural, fie că vorbim de dispensare, cabinete, centre medicale sau de activitatea medicilor de familie, În prezent, sunt comune în care medicii prestează servicii o dată sau de două ori pe săptămână, iar asistența medicală e departe de oameni. Horea Chirteș mai spune că în domeniul medical, pentru cei din mediul rural trebuie gândite proiecte astfel încât medicii să se îndrepte fără rețineri și înspre acea zonă.

„Am făcut împreună cu CERT Transilvania câteva proiecte în care am reușit să atragem medici să vină alături de noi, am reușit să facem ieșiri în zonele de munte unde oamenii nu au mai fost la un medic de zeci de ani și luau un tratament pe care, de exemplu nu mai trebuiau să îl ia. Noi am putea veni în sprijinul lor doar oferind facilități. Medicii care lucrează în mediul rural și-ar dori să aibă și ei niște oportunități, mă refer la salarii. Au un număr de pacienți mai mic și trebuie să ne gândim ce anume le putem oferi ca să meargă și în acea direcție. Sănătatea populației are influență directă asupra economiei și asupra bunăstării noastre ca popor”, a completat social democratul clujean.

 

Comenteaza