Horea Nasra, liderul PSD Cluj, despre remaniere: "Atenţie la ALDE!". Ce spune despre "conducerea colectivă" a partidului

Horea Nasra, liderul PSD Cluj, despre remaniere:
Horia Nasra, singurul clujean din forul restrâns de conducere al PSD - Comitetul Executiv Naţional (CEX), a vorbit pentru ZIUA de CLUJ despre propunerea omului doi din PSD privind o conducere colectivă a partidului şi despre remanierea guvernamentală.

ZIUA de CLUJ i-a cerut lui Horia Nasra să comenteze scrisoarea deschisă a omului doi din PSD, preşedintele executiv Niculae Bădălău, transmisă la CEX, în care Bădălău le cerea colegilor "punerea in functiune a mecanismelor statutare pentru conducerea colectiva a partidului".

"Pas cu pas, partidul nostru a acceptat suspendarea democratiei interne, iar acest lucru a fost o eroare pe care trebuie sa ne-o asumam:

- PSD si-a demis propriul guvern prin motiune de cenzura
- decizii economice majore, precum impozitul pe gospodarie, au fost anuntate si apoi abandonate
- fluiditatea schimbarii in in functiile ministeriale este prea mare pentru ca un guvern sa poata cu adevarat performa
- nu toti cei care au devenit ministri erau cunoscuti in partid sau recunoscuti profesional in domeniile respective pentru a merita un loc in guvern, s.a.

Toate aceste erori slabesc increderea cetatenilor in partidul nostru, iar cauza principala este tocmai subrezirea democratiei interne. Credibilitatea si eficienta guvernarii le putem castiga doar prin renasterea democratiei interne, prin dialog onest, transparenta si responsabilitate.

Primul pas este sa consideram legitime si opiniile cu care nu suntem de acord, sa abandonam iluzia falselor unanimitat.

Pasul al doilea este punerea in functiune a mecanismelor statutare pentru conducerea colectiva a partidului.

Biroul Permanent National trebuie sa redevina forul de conducere executiva a partidului. Dezbaterea de idei si proiecte va duce la solutii mai bune, care vor putea fi aplicate in mod real", le-a scris Bădălău colegilor, pootrivit Hotnews.

Scrisoarea lui Bădălău apare într-un moment în care se ştie că Liviu Dragnea a condus partidul în ultimul an prin această formulă restrânsă numită CEX, în care pe lângă liderii naţionali se mai regăsesc doar preşedinţii de organizaţii judeţene, mulţi dintre ei fiind nealeşi, ci numiţi interimar tot de Dragnea.

Liderul PSD de la Cluj, şi el numit interimar de Dragnea, este de aceeaşi părere cu Niculae Bădălău, în sensul în care este nevoie de reluarea şedinţelor Biroului Permanent Naţional, un for cu o reprezentativitate mai mare la nivelul partidului.

„Cred că din punctul ăsta de vedere, domnul Bădălău are dreptate, într-adevăr trebuie organizate cât mai des aceste şedinţe de Birou Permanent, care până la urmă este o chestiune statutară, nu e nimic spectaculos. Am citit şi eu cu atenţie scrisoarea domnului Bădălău, nu e o scrisoare rea, se pot învăţa nişte lucruri de acolo", a declarat Horia Nasra.

Întrebat de ce s-a amânat luarea unei decizii privind remanierea guvernamentală cerută de premierul Tudose, Horia Nasra a spus că este nevoie de o analiză a activităţii miniştrilor şi abia apoi să se ia o decizie.

"Exact aşa cum a spus şi preşedintele partidului şi primul ministru, este nevoie de timp, o săptămână, două, trei, pentru a evalua foarte bine miniştri. În funcţie de această evaluare se pot lua decizii de remaniere sau nu. (...) Eu îţi spun exact ce s-a discutat la CEX şi exact cuvintele premierului şi exact cuvintele preşedintelui. Ce s-a spus altceva, am citit şi eu în presă, dacă s-a spus, este o minciună. Primul ministru a spus în felul următor. Că a venit în CEX să anunţe, să propună, nu a venit cu o listă de nume să zică că cutare sunt remaniabili, asta s-a întâmplat. Şi că în perioada următoare, până la următorul CEX, să ne gândim cu toţii împreună la variante de restructurare, cu o mare acoladă, atenţie la ALDE, partenerul de coaliţie", a explicat liderul interimar al PSD Cluj, Horia Nasra.

Comenteaza