Video Investitorii străini care vin în România, „la mâna” clujeanului Mircea Abrudean: „Am autorizat investiții de peste 4 miliarde de euro”
- Scris de Sergiu Vlăgea
- 28 Mar 2023, 11:38
- Politica
- Ascultă știrea
Șeful Cancelariei premierului, clujeanul Mircea Abrudean, conduce și Comisia pentru examinarea investițiilor străine directe (CEISD), care are rolul de a examina și de a aviza investițiile străine directe și investițiile noi din România.
În atribuțiile de șef al cancelariei premierului intră și coordonarea comisiei pentru examinarea investițiilor străine, o comisie care analizează printr-un filtru de securitate investițiile majore din România. Abrudean a vorbit, la ZIUA LIVE, despre rolul CEISD.
„Într-adevăr, comisia de examinare a investițiilor străine directe a fost înființată în 2022 printr-o ordonanță de urgență. Practic transpunem un regulament european din 2019. Este o structură care există în toate statele europene. În SUA există din 1970.
Rolul comisiei este de a face un filtru de securitate din punct de vedere al securității naționale și ordinii publice din România, pe toate investițiile străine directe din afara UE și tot ce depășește pragul valoric de 2 milioane de euro.
Activitatea a început în octombrie 2022 și am avut deja foarte multe investiții autorizate. Au fost și câteva blocate, dar acesta este rolul comisiei, care beneficiază de aportul a mai multor instituții precum SRI și SIE. Rolul lor este cât se poate de firesc. Ei dau informările aferente.
Am autorizat până în prezent investiții de peste 4 miliarde de euro. Anul 2022 a fost unul record din punct de vedere al investițiilor străine directe în România, cu 2 miliarde mai mult decât în 2008, anul de referință. Asta denotă încredere din partea investitorilor”, a declarat, la ZIUA LIVE, Mircea Abrudean.
Potrivit fostului prefect de Cluj, principalul avantaj al țării noastre este stabilitatea politică și creșterea economică.
Ce investiții sunt blocate de CSEID
„Mare parte din investițiile analizate de această comisie sunt în domeniul energiei, farmaceutic și pe partea de digitalizare. Sunt domenii foarte sensibile pentru toată lumea. Investițiile blocate până în prezent sau care fac obiectul unor cercetări detaliate și își urmează parcursul provin din aceste domenii importante. Motivele pentru care ele nu au fost autorizate țin de niște rațiuni care nu pot fi explicat public. Se întâmplă frecvent să avem și investitori mascațin zona Rusiei. E un alt motiv pentru care unele investiții sunt blocate”, a explicat șeful cancelariei premierului Ciucă.