Video Ioan Oleleu explică necesitatea proiectului „Dezvoltăm comunități locale”: Realitatea din satul românesc impune acest lucru

Ioan Oleleu explică necesitatea proiectului „Dezvoltăm comunități locale”: Realitatea din satul românesc impune acest lucru
| Foto: Facebook.com/Ioan Oleleu

Candidat PSD Cluj la Consiliul Județean, Ioan Oleleu, susține că, pe lângă proiectele de infrastructură care stau în dreptul autorității locale, este nevoie și de o altă abordare de dezvoltare a satului românesc.

Vicepreședintele Autorității Naționale Sanitar Veterinare și pentru Sigutanța Alimentelor, Ioan Olelelu, a vorbit, la ZIUA LIVE, despre proiectul dedicat zonei rurale, intitulat „Dezvoltăm comunități locale”, lansat la începutul campaniei electorale.

Acest proiect este foarte important. Trebuie să spunem de ce este nevoie de un astfel de proiect. Vedem care este realitatea satului românesc, realitatea din mediul rural. Foarte multe produse agroalimentare primare nu-și regăsesc locul în ceea ce înseamnă zona de comercializare sau zona de producție.

O slabă dezvoltare a agenților economici de la nivel rural. Acesta a fost motivul pentru care am considerat oportun, împreună cu alți colegi, specialiști pe zona de agricultură și industrie în mediul rural, să creăm un astfel de proiect.  Realitatea din satul românesc impune acest lucru.

Lipsa de informare a oamenilor, frica de necunoscut, lipsa de modele și, nu în ultimul rând, slaba implicare a unor autorități care ar trebui să fie alături de tot ceea ce înseamnă dezvoltarea comunităților noastre a fost un factor în plus care ne-a determinat să facem acest proeict.

Ce înseamnă în viziunea noastră dezvoltarea comunităților locale? Pe lângă proiectele care stau în dreptul autorității locale, proiecte de infrastructură, din zona învățământului, culturii, ș.a.m.d. este nevoie de o altă abordare de dezvoltare a satului românesc și am creionat direcții de acțiune pentru perioada următoare”, a declarat, la ZIUA LIVE, Ioan Oleleu.

Social democratul spune că fără un parteneriat corect între administrația locală, primar, consiliu local și tot ce înseamnă inițiativa din satele și comunele noastre, nu va putea să fie un proiect de succes.

Avem nevoie de o strategie clară în fiecare comunitate. Practic, este nevoie să se înceapă cu o inventariere a tuturor oportunităților care se pot desfășura acolo. Apoi, o coagulare a celor care doresc să se implice într-o astfel de zonă, de a dezvolta diferite activități economice.

De asemenea, foarte important de a coagula în jurul acestor proiecte entități alte statului care au rolul de a susține, de a informa, de a autoriza și de a oferi suportul necesar pentru aceste proiecte. Sunt mai multe instituții care trebuie să se implice în astfel de proiecte. Una dintre acestea este și Consiliul Județean Cluj. Este obligatoriu ca o astfel de instituție să dea o linie de dezvoltare a județului prin implicarea în proiecte locale.

Un rol important și definitoriu trebuie să-l aibă decidenții de la nivelul forului județean, pentru că la nivelul acela există forța necesară de a susține proiectele mari, proiectele care trebuie să joace un rol de integrator pentru afacerile mici din mediul rural. Toate aceste proiecte economice de dimensiuni mici nu se pot dezvolta decât în comunitățile noastre”, a afirmat Oleleu.

„Totul s-ar dezvolta mult mai ușor dacă avem infrastructura de bază bine pusă la punct: drumuri, apă, canalizare”

„E foarte important ca aici să avem o strategie clară în ceea ce înseamnă proiectele de infrastructură de bază. Totul s-ar dezvolta mult mai ușor dacă avem drumuri, apă, canalizare. Totodată, o necesitate care există în mediul rural, practic în toate comunitățile noastre de la nivel județean, este nevoia de specialiști care să vină alături de comunitate și împreună cu factorii decidenți locali să facă acele grupuri de inițiere și coordonare”, a mai spus vicepreședintele ANSVSA.

Comenteaza