Iohannis: Guvernul nu poate să treacă peste voința cetățenilor. Vocea oamenilor nu mai poate fi ignorată!

Iohannis: Guvernul nu poate să treacă peste voința cetățenilor. Vocea oamenilor nu mai poate fi ignorată!
Preşedintele Klaus Iohannis cere Guvernului să abandoneze demersurile privind grațierea şi modificarea Codurilor penale în contextul în care circa 100.000 de oameni au protestat în stradă, duminică seara, în Capitală şi în mai multe oraşe din ţară. În urmă cu o săptămână, preşedintele se afla printre manifestanţi.

"Guvernul nu poate să treacă peste voința cetățenilor, care este suverană. Vocea oamenilor nu mai poate fi ignorată! O democrație solidă este una în care majoritățile nu abuzează de drepturile lor doar pentru că dețin, vremelnic, puterea. Solicit Guvernului să abandoneze demersurile privind grațierea şi modificarea Codurilor penale. România are doar de pierdut din prelungirea acestei situații care a scos zeci de mii de români în stradă", a scris preşedintele Klaus Iohannis pe Facebook. 

Luni, la Ministerul Justiţiei are loc o dezbatere publică pe tema proiectelor privind graţierea şi modificarea legilor penale. Peste 200 de persoane sunt prezente la eveniment.

Consiliul Superior al Magistraturii, reunit în plen, în absenţa ministrului Justiţiei, Florin Iordache, a dat, miercuri, aviz negativ proiectelor de ordonanţă de urgenţă privind graţierea şi modificările codurilor penale. Avizul dat de CSM este unul consultativ.

Săptămâna trecută, Klaus Iohannis a declanşat procedura pentru organizarea unui referendum. Preşedintele contestă cele două ordonanţe de urgenţă privind graţierea şi modificarea codurilor penale.

Proiectul OUG promovat de Ministerul Justiţiei prevede graţierea integrală a pedepselor de până la cinci ani precum şi jumătate din pedeapsa femeilor gravide, a celor care au în întreţinere copii sub cinci ani, a celor cu vârste de peste 60 de ani, precum şi a celor cu boli incurabile în faze terminale.

Prevederile nu se aplică recidiviştilor, nici celor care s-au sustras executării pedepsei şi nici celor care comit infracţiuni după data de 18 ianuarie 2017. Proiectul prevede că OUG intră în vigoare în 18 februarie 2017.

Proiectul de OUG care modifică prevederi din Codul Penal şi din Codul de Procedură Penală ia în calcul pagubele materiale mai mari de 200.000 de lei în cazul abuzului în serviciu, reducând de la şapte la trei ani de detenţie nivelul maxim al pedepsei şi eliminând sancţiunea cu interdicţia privind ocuparea unei funcţii publice.

În ceea ce priveşte conflictul de interese, printre cei menţionaţi ca beneficiari ai folosului patrimonial de pe urma faptei comise de funcţionarul public nu se vor mai regăsi şi cei cu care acesta a avut raporturi de muncă în ultimii cinci ani. Denunţurile vor fi valabile doar dacă sunt făcute în termen de şase luni de la data comiterii faptei reclamate.

Peste 10.000 de oameni au ieşit în stradă, duminică seara, la Cluj-Napoca. 

Comenteaza