Ion Iliescu, despre cum ar trebui să fie viitorul preşedinte al României: „Cineva care să fie deasupra partidelor”

Ion Iliescu, despre cum ar trebui să fie viitorul preşedinte al României: „Cineva care să fie deasupra partidelor”
| Foto: realitatea.net

Fostul preşedinte consideră că viitorul preşedinte al României trebuie să fie un mediator şi să fie deasupra partidelor politice.

Ion Iliescu a fost întrebat, în cadrul unui podcast, cum trebuie să fie viitorul preşedinte al României şi a afirmat: ”România are nevoie de cineva care să fie deasupra partidelor. Un preşedinte e un mediator. Cumva, e şi ciudat câte etichete şi sloganuri, apropo de publicitatea politică, au rezultat în ultimii ani. Unii au vrut să fie «preşedinte-jucător». Asta înseamnă democraţie? Să joci, ca Preşedinte, cot la cot cu partidele, cu grupurile de interese? Sau să reprezinţi interesul societăţii şi al statului Român deopotrivă, fără a deveni clientul unor relaţii de putere? De ce nu alege nimeni să se prezinte electoratului ca ceea ce ar trebui să fie, un preşedinte-mediator?”.

Fostul politician afirmă că ”preşedintele e un arbitru al unui joc în care nimeni altcineva, în afară de societate, în întregul ei, nu are voie să câştige”.

”Să ştiţi că Palatul Cotroceni e şi un loc al amneziilor, pentru unii, nu numai al beţiei de putere. Nu poţi face ca Preşedinte ceea ce ai promis că nu vei face în campanie. Un prezidenţiabil bun e cel care are conştiinţa clară cu privire la ce nu trebuie să facă, şi încrederea nezdruncinată cu privire la ce poate să facă. Un Preşedinte bun e cel care are simţul rigorii şi grandorii istoriei”, a mai afirmat fostul preşedinte, potrivit news.ro.

Iliescu are un mesaj şi pentru alegători: ”Am un mesaj şi pentru oameni: să nu creadă că cei care tac, nu fac. România a avut în ultimii ani preşedinţi care fie au făcut microfonie, fie au tăcut. Nu poţi să transmiţi de la Cotroceni ca în serile cu karaoke, constant, pentru că începi să falsezi nişte principii democratice, nici să te ascunzi ca şi când Cotroceni e un spaţiu monahal. Dialogul cu societatea trebuie şi el să aibă, dinspre Preşedinte spre oameni, o justă măsură, iar dinspre oameni spre Preşedinte, o justă înţelegere”.

Comenteaza