Izolat la Bucureşti. Singurul clujean din Guvern e un subsecretar de stat. "Boc e de vină!"
- Scris de Mihai Prodan
- 14 Iun 2013, 20:22
- Politica
- Ascultă știrea
Ultimul ministru clujean din Guvern a fost Ioan Rus, care a demisionat din funcţie în august anul trecut. ‘Asupra mea şi asupra Ministerului Administraţiei şi Internelor s-au exercitat nenumărate presiuni, nenumărate discuţii, nenumărate aprecieri de către politicienii români, începând cu Traian Băsescu şi terminând cu Crin Antonescu. Din punctul meu de vedere şi al ministerului, acest lucru este complet inacceptabil. Eu sunt un politician onest şi corect, iar limitele demnităţii mele mi le stabilesc singur", spunea atunci Rus.
Înaintea acestuia, şi fostul rector al Universităţii "Babeş-Bolyai", Andrei Marga, pleca de la şefia Ministerului Afacerilor Externe, după mai puţin de 100 de zile la cârma acestuia.
Dacă e să tragem o linie după un sfert de secol de democraţie, Clujul a dat doi premieri - între care unul interimar - doi vicepremieri, 25 de miniştri şi 16 portofolii controlate. Cel mai longeviv clujean a fost Vasile Puşcaş, fost negociator-şef al României cu Uniunea Europeană, iar Andrei Marga e singurul ministru din trei aparate administrative diferite. Garniturile de miniştri cu cei mai mulţi clujeni au fost conduse de premierii Adrian Năstase - şase miniştri - şi Călin Popescu - Tăriceanu - cinci miniştri.
Mircea Jorj e preşedintele PSD Cluj-Napoca şi singurul clujean din aparatul administrativ - conduce ca vicepreşedinte Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici, instituţia care asigură managementul funcţiilor publice şi al funcţionarilor publici. „Dacă vă spun că munca în administraţie este aceeaşi peste tot, o să credeţi că spun vorbe mari... Dar adevărul este acesta! Diferenţa care se face între cele două sisteme - local şi central - este pură teorie", spune Jorj întrebat de diferenţele între administraţia locală şi cea naţională, având în vedere că a deţinut la Cluj, printre altele, postul de subprefect, şi pe cel de secretar al municipiului Cluj-Napoca.
Cum priviţi faptul că singurul clujean din aparatul administrativ e subsecretar de stat după vremurile în care Guvernul era populat în bună parte de clujeni?
Eu fiind o persoană optimistă, cred că trebuie să privim orice situaţie în funcţie de ce avem, nu în funcţie de ce nu avem. Azi avem un subsecretar de stat, cândva aveam câţiva miniştri. Toţi buni! Din păcate am avut între aceste etape şi o perioadă în care am avut de aici de acasă premierul cu colecţia lui de ''specialişti clujeni'' care aşa o reclamă ne-au facut nouă clujenilor, încât am ajuns să cred ca e un caz fericit să convingem azi şi printr-un subsecretar de stat. Premierul renegat de o ţară întreagă a fost bine primit la Cluj în fotoliul de primar. Cred ca sunteţi de acord că suntem priviţi drept ciudaţi de o ţara întreagă pentru acest eveniment.
Toate aşteptarile vor fi altfel conturate pentru noi clujenii în momentul în care vom reuşi o formulă corectă pentru organizarea regiunilor. Ne va interesa atunci şi ce reprezentanţi vom avea la Bucureşti în diversele ecuaţii politice, dar ne va interesa mai mult ce calibru uman şi profesional vor avea reprezentanţii noştri regionali. Până în acel moment, a avea oameni buni în orice etapă de creionare şi umplere cu conţinut administrativ a regiunilor, înseamna enorm. Cred că aici e rolul meu. E un rol profund, nu e simpla populare a unor fotolii cu clujeni.