Kelemen Hunor: "Nu putem sacrifica pe altarul securităţii tot ceea ce înseamnă drepturi şi libertăţi"

Kelemen Hunor:
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, consideră că nu se poate "sacrifica pe altarul securităţii" tot ceea ce înseamnă drepturile şi libertăţile fundamentale, dar a spus că susţine ideea prezentării unui act de identitate la cumpărarea cartelelor prepay.

Întrebat, joi, la Cluj, dacă UDMR va participa la consultările de la Cotroceni pe tema legilor de siguranţă naţională şi cu ce mandat, Kelemen a spus că disputa "securitate versus libertate" nu trebuie să ducă în direcţia în care libertatea sau drepturile fundamentale vor fi sacrificate.

"Vom fi la consultări marţea viitoare, vom discuta cu colegii noştri pentru că nu am o părere instituţională. Eu cred că în orice situaţie, această dispută securitate versus libertate nu trebuie să ne ducă în direcţia în care libertatea sau drepturile fundamentale vor fi sacrificate.

Siguranţa este importantă pentru fiecare cetăţean, pentru fiecare comunitate, pentru fiecare ţară, mai ales când există ameninţări de genul celor cu care se loveşte Europa, dar nu putem sacrifica pe altarul securităţii tot ceea ce înseamnă drepturile şi libertăţile fundamentale. Trebuie găsită o soluţie prin care se poate asigura securitatea fiecărui cetăţean şi a comunităţii", a spus Kelemen.

În ceea ce priveşte cartelele prepay, care se pot cumpăra în România fără act de identitate, liderul UDMR a spus că trebuie găsită o rezolvare, în condiţiile în care nici în Ungaria, nici în alte state, acest lucru nu se întâmplă.

"Cred că lucrurile sunt clare, susţin interzicerea cumpărării acestor cartele fără act de identitate, aşa se întâmplă în Europa şi în lume, şi nu văd nicio problemă în dreptul la libertate sau că sunt încălcate drepturile fundamentale. Când se cumpără o cartelă cu abonament, se dă actul de identitate, şi cred că şi pentru cartele prepay trebuie să mergem pe această variantă", a spus Kelemen.

Acesta a subliniat că trebuie să fie găsit un echililibru, astfel încât securitatea, siguranţa fiecărui om să fie garantată, iar drepturile fundamentale să nu fie încălcate.

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis joi o scrisoare preşedinţilor partidelor şi formaţiunilor politice reprezentate în Parlamentul României, prin care îi invită la consultări, la Palatul Cotroceni, pe tema legislaţiei în domeniul securităţii naţionale. Discuţiile vor începe marţi la ora 10:00 cu PSD, fiind urmate la ora 11:00 de cele cu PNL şi la ora 12:00 de cele cu UDMR.

Comenteaza