La ce-a ajutat congresul lui Dragnea?

La ce-a ajutat congresul lui Dragnea?

Liderul absolut al PSD şi-a impus fluierând favoriţii în conducerea centrală a partidului, a anunţat continuarea războiului total împotriva justiţiei şi şi-a clamat declaraţia de independenţă faţă de Europa civilizată.

La cele de mai sus putem adăuga cele cinci aşa numite „convenţii naţionale" impuse de Dragnea, adoptate într-o veselă unanimitate, dar din care nu s-a prea înţeles mare lucru, câteva proiecte ambiţioase din cele o sută (că doar e centenarul) enumerate de purtătorul de cuvânt al lui Dragnea în guvern, Viorica Dăncilă, şi cam asta a fost tot. Despre nemulţumirile candidaţilor neaflaţi în graţiile Conducătorului n-are sens să mai facem vorbire, pentru că scenariul alegerilor cu câştigători serviţi de Marele Şef este de mult un loc comun al mai tuturor congreselor partidelor mioritice.

Că Liviu Dragnea pare sedus iremediabil de grupul de la Vişegrad şi Bruxelles-ul îi pute tot mai tare s-a văzut din modul în care şi-a început discursul din faţa congresului, făcând apologia suveranităţii naţionale şi înfierând din nou ceea ce în mintea lui pare a fi defăimarea patriei. Prin urmare n-am mai mirat pe nimeni reluarea prăfuitei plăci a „statului paralel" şi a ameninţărilor cum că va pune el cu botul pe labe instituţiile aşa zis de forţă, care se încăpăţânează să nu plece urechea la comenzile politice.

Demn de menţionat ar fi faptul că primul domeniu prioritar menţionat de şeful PSD au fost investiţiile în infrastructură. Nu e puţin lucru să auzi din partea unui lider PSD că România nu mai poate „merge în acest ritm" când vine vorba de dezvoltarea infrastructurii, că ar fi cazul să recuperăm „decalajele majore" faţă de occident în acest domeniu. Numai că soluţia găsită de Dragnea nu depăşeşte nivelul lui Gâgă. „România are nevoie de o infuzie uriaşă de capital care să ne permită un salt investiţional în infrastructură pem termen scurt", a glăsuit eminenţa cenuşie a PSD, fără să spună şi cam de pe unde ar putea veni „infuzia" cu pricina.

Despre reacţia de copil râzgâiat cu „mă mai vreţi preşedinte?" aruncată unei săli populate de aplaudaci selectaţi în prealabil cu mare grijă, chiar nu mai avem ce spune. L-a aruncat în penibil.

Din „suta" lui Dăncilă, merită amintite înfiinţarea tribunalelor de achiziţii publice, adoptarea legii lobby-ului, introducerea contractelor de performanţă în administraţia centrală şi tronsonul de autostradă Suplacu de Barcău - Borş, dar şi aberaţii cum ar fi împrumuturile fără dobândă pentru tineri, construirea de locuinţe pentru „seniori" (de ce nu, mai degrabă, pentru tineri, pentru că, de regulă, cei în vârstă au apucat, într-o viaţă, să aibă o locuinţă), precum şi, din nou, eternul campionat de construit săli de sport. În rest, promisiuni măreţe, noi legi ale Educaţiei şi Sănătăţii (cum se simt datori să producă mai toţi cei ajunşi la guvernare) şi populisme cât cuprinde.

Am încercat să aflăm părerea social-democraţilor clujeni participanţi sau nu la congres despre utilitatea manifestării lui Dragnea. În ciuda insistenţelor singurul care a răspuns la telefon a fost fostul lider al organizaţiei clujene a PSD, Valentin Cuibus. El a admis că alegerea (incompletă) a unei noi structuri centrale de conducere a fost o pierdere de vreme şi a avertizat că simpla enunţare de promisiuni e cel mai simplu lucru.

„Faptul că ai făcut un bilanţ după un an de guvernare şi că ţi-ai trasat nişte obiective poate fi util. Din alte puncte de vedere nu ştiu dacă a fost util congresul ăsta. Sigur, senzaţia pe care o ai când se strâng la un loc 4.000 de oameni, care gândesc relativ la fel, înseamnă mult şi îi dă un impuls primarului când revine acasă, deci şi din acest punct de vedere e utilă o asemenea acţiune. Liviu Dragnea a avut un discurs bun, prezentarea făcută de Viorica Dăncilă a fost OK, dar urmează pasul doi, care e cel mai greu, să pui în practică ce ai promis. Dacă poţi, ai dat lovitura şi la următoarele alegeri n-ai nicio problemă. Nu-i greu să faci un congres şi o listă de obiective - şi printre cele prezentate sunt unele lucruri interesante - mai trebuie puse în practică, pentru că altfel, la următoarele alegeri vei avea o problemă", a apreciat Cuibus.

Comenteaza