Laszlo Tökes vrea statut special pentru Cluj-Napoca

Laszlo Tökes vrea statut special pentru Cluj-Napoca
Vicepreşedintele Parlamentului European (PE), Laszlo Tökes (foto), a cerut statut special pentru Cluj-Napoca şi a spus că zona metropolitană este “o urnă de incinerare a comunităţii maghiare”. Viceprimarul Laszlo Attila consideră că Tökes e rupt de realitate.
“Clujul are nevoie să obţină statutul de oraş special, ca şi Bruxelles. Acolo trăiesc flamanzi, valoni, germani, iar la Cluj, români, maghiari, germani. Acest statut ar fi o soluţie pentru păstrarea identităţii maghiare din Cluj”, a afirmat Tökes. El a sugerat că zona metropolitană Cluj ar fi fost astfel construită încât să modifice artificial raportul etnic dintre români şi maghiari. “Actualul model nu este prietenos. Metropola Cluj, de la Gilău la Jucu, este o urnă de incinerare a comunităţii maghiare”, a declarat Tökes. Clujul nu are nevoie să copieze statutul special al Bruxelles-ului, susţine primarul Sorin Apostu.

“Îl informez pe domnul Tökes că şi Clujul are deja un statut special: toţi locuitorii lui au trăit şi trăiesc în armonie, indiferent de originea etnică. În Cluj-Napoca singurii care au semănat vrajbă au fost conducătorii. Dânsul poate nu ştie, dar rolul unei unităţi metropolitane este de întrajutorare, de colaborare pentru construirea de proiecte şi accesarea banilor europeni şi n-are nici o legătură cu problemele de natură etnică”, a explicat Apostu.

“Acestea sunt alte afirmaţii bombastice de-ale lui Tökes, despre care eu cred că este rupt de realitate”, a comentat viceprimarul Attila Laszlo. El apreciază că zona metropolitană este o oportunitate care nu ţine cont de etnie. “Zona metropolitană este o oportunitate de dezvoltare comunitară şi pentru unguri, şi pentru români. În ciuda migraţiei, Clujul are o populaţie constantă şi se observă o întinerire a acesteia. După studii, foarte mulţi tineri rămân, se stabilesc aici. Profită de oportunităţile Clujului şi români, şi maghiari”, a explicat Laszlo.


Comenteaza