Levigatul de la Pata Rât a ajuns la Bruxelles. USR a sesizat Comisia Europeană

Levigatul de la Pata Rât a ajuns la Bruxelles. USR a sesizat Comisia Europeană

Preşedintele Comisiei pentru Mediu din Senat, senatorul USR Allen Coliban, a sesizat Direcţia Generală Mediu de la Comisia Europeană cu privire la "dezastrul ecologic" de la depozitul de deşeuri de la Pata Rât.

"Lacul de levigat provenit de la gropa neconformă otrăveşte în continuare mediul şi pune în pericol sănătatea oamenilor care trăiesc în apropiere. Senatorul Allen Coliban a transmis instituţiei europene stadiul actual al dezastrului de la Pata Rât care trenează de luni de zile", se arată în comunicatul de presă remis de USR.

Potrivit acestuia, USR denunţă conflictul de pe plan local dintre reprezentanţii Guvernului şi Consiliul Judeţean, care îşi pasează responsabilitatea "în loc să ia măsuri" şi care stă la baza "dezastrului ecologic" de la Pata Rât.

"E revoltător cum autorităţile se mulţumesc să caute vinovaţii şi cine să plătească costurile, nimeni nu se preocupă de problema de mediu. Au cumpărat o staţie de osmoză pe care nu au folosit-o pentru că nu au ştiut ce să facă cu materia inertă rezultată după tratarea levigatului. Este o situaţie în care toţi cei implicaţi se arată depăşiţi şi rău intenţionaţi - cum altfel să interpretăm nepăsarea cu care lasă un dezastru nerezolvat de atâta timp?", a declarat Allen Coliban, citat în comunicat.

În iulie 2017 a avut loc o alunecare de teren în corpul depozitului care a dus la formarea lacului de levigat. În octombrie, groapa neconformă s-a aprins, iar stingerea incendiului a mărit lacul. Apoi, în noiembrie, autorităţile au construit un baraj pentru a opri levigatul, dar acesta s-a rupt, iar otrava ajunge în Someş.

"Situaţia se agravează pe zi ce trece şi nu există perspectiva unei îmbunătăţiri întrucât autorităţile locale duc o luptă politică şi permit ca dezastrul ecologic să treneze. Deşi groapa de gunoi avea termen de închidere anul 2009 şi face parte din depozitele neconforme care fac obiectul unei proceduri de infringement împotriva României, închiderea gropii este departe de a se realiza. Reprezentanţii Comisiei pentru Mediu au făzut o vizită în teren la Pata Rât unde au constatat pericolele iminente pentru mediu şi pentru sănătatea populaţiei, iar preşedintele Comisiei, Allen Coliban, a solicitat ulterior primului ministru izolarea zonei şi trimiterea corpului de control. (...) În final, DG Environment a fost sesizată şi se aşteaptă o reacţie de la Bruxelles", se mai arată în comunicatul USR.

 Informaţiile publicate pe site-ul ZCJ.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 120 de caractere, cu citarea sursei 

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte-ne pe Facebookpe Instagram, pe Youtube și pe LinkedIn

loading...
Comenteaza