Liberalii, şi bătuţi şi cu banii luaţi. Clujenii, principalii păgubiţi
- Scris de Valentin Malaescu
- 19 Apr 2017, 14:33
- Politica
- Ascultă știrea
După ce au pierdut lamentabil alegerile din decembrie, liberalii nu-şi pot recupera nici măcar banii investiţi în campania electorală. După cum se ştie, noua lege electorală prevede decontarea de la bugetul de stat a cheltuielilor de campanie ale competitorilor electorali. Numai că, pentru a beneficia de acest lucru, aceştia din urmă trebuie să îndeplinească câteva condiţii, cele mai importante fiind obţinerea unui rezultat, în alegeri, de minim 3%, nedepăşirea plafonului maxim permis de lege pentru cheltuielile de campanie, precum şi prezentarea documentelor care să demonstreze cheltuirea sumelor respective pe materiale şi acţiuni de campanie.
Or, potrivit evz.ro, tocmai la acest ultim capitol par a avea probleme liberalii. Concret, este vorba de mai multe contracte semnat de liberali cu firma de advertising GMP a lui Felix Tătaru, fostul şef de campanie al lui Traian Băsescu şi Klaus Iohannis. Potrivit aceleiaşi surse, firma menţionată nu a produs dovezile cerute de lege prin care să demonstreze că, în schimbul sumelor primite de la liberali, a produs materiale de campanie pentru aceştia., drept urmare, AEP a respins de la decontare sumele plătite de liberali firmei lui Tătaru, astfel că din cei aproape 16,5 milioane de lei cheltuiţi, la nivelul întregii ţări, de PNL în campania electorală din toamnă, AEP a acceptat să deconteze doar puţin peste 14,7 milioane de lei.
Diferenţa de aproape 1,8 milioane de lei este împărţită între aproape toate organizaţiile judeţene, deoarece tuturor li s-a impus să semneze contracte cu GMP. Culmea este că principalii păgubiţi din această afacere ies liberalii clujeni, unii dintre extrem de puţinii liberali care nu s-au făcut de râs la scrutinul din decembrie. Astfel, AEP a refuzat să deconteze PNL Cluj facturi în valoare de 123.588,46 de lei, ceea ce reprezintă aproape 30% din totalul banilor investiţi în campania PNL Cluj (439.569,71 de lei). Cu o „gaură" de dimensiuni apropiate (121.722 de lei) s-au ales liberalii din Timiş, „podiumul" păgubiţilor fiind completat de PNL Prahova cu o sumă respinsă la decontare de 89.321 de lei.
Secretarul general al PNL Cluj, Mircea Abrudean, spune că cei care, în cele din urmă, vor avea de pierdut vor fi candidaţii din decembrie, care şi-au finanţat campaniile electorale sperând să-şi recupereze sumele investite de la bugetul de stat, conform legii. „Într-adevăr, e vorba de contractele cu GMP, repartizate de la Bucureşti fiecărei filiale. Cu contractele semnate de PNL Cluj pe plan local nu a fost absolut nicio problemă şi au fost acceptate la decontare, probleme se pare că sunt doar la contractele cu GMP. Vom contesta acest lucru, pentru că nu mi se pare OK şi sper că se va rezolva. Dacă nu, în momentul în care vom primi banii, vom returna către fiecare candidat sumele diminuate, proporţional, cu banii refuzaţi de AEP la decontare", a explicat Abrudean.