Liderul PMP, Eugen Tomac, la Cluj: „Este nevoie de a coagula o opoziție puternică de dreapta pentru a lupta cu PSD-PNL” / L-a atacat pe Viktor Orban

Liderul PMP, Eugen Tomac, la Cluj: „Este nevoie de a coagula o opoziție puternică de dreapta pentru a lupta cu PSD-PNL” / L-a atacat pe Viktor Orban
| Foto: ZIUA de CLUJ

Președintele Partidului Mișcarea Populară, europarlamentarul Eugen Tomac, consideră că o alternativă credibilă la guvernarea PSD-PNL este reprezentată de o alianță a mai multor formațiuni politice de dreapta.

Eurodeputatul român a ținut, miercuri, o conferință de presă la sediul PMP din municipiul Cluj-Napoca. Tomac a abordat mai multe subiecte, printre care aderarea României la spațiul Schengen, formarea unui pol de dreapta în contextul anului electoral 2024 și declarațiile făcute de Viktor Orban zilele trecute, la Tușnad.

În ceea ce privește dosarul Schengen, în această lună, am votat, la Parlamentul European, o rezoluție extrem de importantă, cu un conținut destul de dur la adresa Austriei. Prin rezoluție cerem trei lucruri importante: Cetățenii români și bulgari sunt discriminați prin blocajul generat de Austria și Olanda în procesul de aderare la Schengen. Cerem și să se stabilească un prejudiciu în ceea ce privește această îngrădire. România pierde anual peste 10 miliarde de euro din cauza asta. De asemenea, cerem Parlamentului European să intervină în procesul pe care l-am deschis la Curtea de Justiție a UE”, a declarat Eugen Tomac.

Negocieri între PMP și USR, la Cluj

Vreau să vorbesc și despre nevoia de a coagula opoziția democratică de dreapta din România într un singur pol politic. Noi am luat decizia de a răspunde invitației primite din partea USR de a începe un dialog cât mai strâns, astfel încât anul 2024 să regăsească partidele de dreapta într-o singură construcție politică, care să ofere o alternativă credibilă la ceea ce avem acum la putere.

România traversează o perioadă foarte complicată, din mai multe motive. Evident că acest conflict militar de la frontierele țării este problema cea mai mare. Războiul este mult mai aproape decât își imagina oricine. Este o încercare de a spori tensiunea in regiune. Vrem să le oferim românilor o alternativă capabilă sa facă față tuturor provocărilor prin care trece țara in aceste vremuri”, a afirmat Tomac.

Liderul PMP Cluj, fostul senator Cristian-Vasile Lungu, a precizat că astfel de discuții au avut deja loc cu liderii USR Cluj, iar semnalele sunt pozitive.

„Este inexplicabilă lipsa de reacția a statului român în cazul Viktor Orban”

Eugen Tomac a comentat și discursul controversat al premierului Ungariei susținut sâmbătă la Băile Tușnad.

„Mie mi se pare incredibilă lipsa de reacție în legătură cu atacul revizionist al lui Viktor Orban. Este inexplicabilă lipsa de reacție a statului român. Nu spun să intrăm în jocul lui isteric, pentru că el asta urmărește, dar trebuie o reacție fermă. A tăcea nu este întotdeauna cea mai bună soluție. Uniunea Europeană s-a clădit tocmai pentru a crea pacea. Discursul lui Orban trebuia amendat pe o notă serioasă. Unui asemenea om nu ar mai trebui să i se permită accesul la astfel de evenimente în România. Viktor Orban trebuie pus la punct, cu o notă autoritară”, a mai spus europarlamentarul.

Totodată, Cristian-Vasile Lungu a anunțat că justiția a făcut „lumină” în cazul scandalului pe șefia PMP Cluj, în care Andrei Maxim susținea că el este președintele organizației județene, și nu Lungu: „Tribunalul Cluj i-a anulat acestuia cererile și ne-a dat nouă dreptate”, a conchis liderul PMP Cluj.

Comenteaza