Liderul UDMR Cluj, trimis în judecată pentru conflict de interese

Liderul UDMR Cluj, trimis în judecată pentru conflict de interese
Procurorii de pe lângă ÎCCJ l-au trimis în judecată pe Mate Andras Levente pentru conflict
de interese, deoarece şi-a angajat soţia la cabinetul parlamentar.

Şeful UDMR Cluj, liderul grupului Uniunii din Camera Deputaţilor, Mate Andras Levente a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) pentru conflict de interese. El este acuzat că timp de aproape un an şi-a angajat soţia la cabinetul parlamentar, perioadă în care aceasta a încasat de la Parlamentul României salarii însumând 5.508 lei.

Soţia deputatului UDMR a fost angajată la cabinetul său parlamentar în perioada 16 martie 2010 - 1 ianuarie 2011. Acest lucru a fost descoperit de inspectorii Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI), care au dat o decizie potrivit căreia, angajându-şi soţia la propriul cabinet parlamentar, fiind retribuită de Parlamentul României, Mate s-a aflat în conflict de interese. Urmare a acestui verdict, Mate a intrat şi în atenţia procurorilor, a căror anchetă s-a finalizat, însă, cu soluţie de neîncepere a urmăririi penale (NUP). Ghinionul lui Mate a fost preluarea conducerii Parchetului General, cu titlu interimar, de către fostul şef al DNA, actualul judecător al Curţii Constituţionale, Daniel Morar, care a decis redeschiderea dosarului. De această dată procurorii au decis să trimită dosarul lui Mate în instanţă. Fiind parlamentar, Mate va fi judecat de ÎCCJ.

Jurist ca pregătire, liderul UDMR Cluj nu pare deranjat de acest lucru. „Habar n-aveam, acum aflu de la dumneavoastră. Foarte bine, au tot dreptul să facă asta, numai că eu am câştigat deja un proces pe această speţă la Curtea de Apel Bucureşti, unde am contestat verdictul ANI şi, în primăvară, instanţa mi-a dat dreptate. Tot anul acesta procurorii mi-au dat NUP, după care domnul Daniel Morar a cerut să se redeschidă dosarul, deşi în motivarea NUP, procurorii explicau că nu pot fi acuzat de conflict de interese, deoarece parlamentarii nu sunt funcţionari publici, iar Codul Penal încriminează conflictul de interese doar în cazul funcţionarilor publici", a comentat Mate.


Articolul 253¹ din Codul Penal defineţte conflictul de interese drept „fapta funcţionarului public care, în exerciţiul atribuţiilor de serviciu, îndeplineşte un act ori participă la luarea unei decizii prin care s-a realizat, direct sau indirect, un folos material pentru sine, soţul său, o rudă ori un afin până la gradul II inclusiv, sau pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani sau din partea căreia a beneficiat sau beneficiază de servicii sau foloase de orice natură".

De formaţie jurist, la rândul său, senatorul PDL Alin Tişe, evită să se pronunţe asupra speţei lui Mate. „Nu cunosc dosarul domnului Mate şi nu mă pot pronunţa, dar categoric parlamentarii nu sunt funcţionari publici. Prin lege, parlamentarii au statut de demnitari aleşi şi au indemnizaţie", a explicat Tişe. Potrivit aceluiaşi articol din Codul Penal, în cazul în care, totuşi, instanţa îl va găsi pe Mate vinovat de conflict de interese, el va primi o pedeapsă între şase luni şi cinci ani de închisoare.

Comenteaza