Exclusiv Lista clujenilor care "fac și desfac" pentru a prinde un loc eligibil la alegerile parlamentare. Nume noi la PNL, PSD și AUR + Decizia lui Sabin Sărmaș

Lista clujenilor care "fac și desfac" pentru a prinde un loc eligibil la alegerile parlamentare. Nume noi la PNL, PSD și AUR + Decizia lui Sabin Sărmaș

De ziua lor, pe 1 Decembrie, românii sunt așteptați la urne să își aleagă noii parlamentari. Vom cunoaște în curând numele candidaților, care mai au doar câteva zile pentru a tranșa în favoare lor luptele interne pentru un loc eligibil.

Clujenii sunt reprezentați în Parlament de patru senatori și zece deputați. În urma alegerilor din 2020, mandatele senatorilor au fost împărțite în mod egal între PNL, PSD, UDMR și USR:

  • Adrian Oros - PNL (plecat între timp la Forța Dreptei)
  • Vasile Dâncu - PSD (ales recent europarlamentar și înlocuit de Răzvan Ciortea)
  • Laszlo Attila - UDMR
  • Cristian Bordei - USR

La Camera Deputaților, PNL a obținut patru din cele zece mandate, urmat de USR cu trei deputați. PSD, UDMR și AUR au trimis câte un singur reprezentant de la Cluj:

  • Radu Moisin - PNL
  • Sorin Moldovan - PNL
  • Cristina Burciu - PNL
  • Sabin Sărmaş - PNL (plecat între timp din partid)
  • Viorel Băltăreţu - USR
  • Radu Molnar - USR
  • Oana Murariu - USR
  • Patriciu Achimaş-Cadariu - PSD
  • Csoma Botond - UDMR
  • Ilie Coleşa - AUR

Alegerile locale din iunie, în special votul de la Consiliul Județean Cluj, cel mai "politic" și prin urmare cel mai relevant, ne pot da o idee despre ce s-ar putea întâmpla pe 1 Decembrie, de Ziua Națională, atunci când clujenii sunt chemați din nou la urne să își aleagă parlamentarii. O simulare a numărului de mandate ar arăta astfel:

Partid Procent la alegerile din iunie pentru CJ Cluj Mandate senator Mandate deputat  
PNL  32,26% 1 3
PSD  17,87% 1 1 (2 după redistribuire)
USR (PMP - FORȚA DREPTEI) 14,9% 1 1 (2 după redistribuire)
UDMR 14,54% 1 1
AUR 10,42% - 1
Sabin Sărmaș (independent) - - 1

Partidele mai au puțin timp pentru a face ultimele calcule, a analiza potențialii candidați și a decide cine merită și, mai ales, cine poate ajunge în Parlament. 

Până la anunțul oficial, ZIUA de CLUJ a stat de vorbă cu reprezentanți ai principalelor forțe politice din Cluj și vă prezintă, pe surse deocamdată, numele celor care au cele mai mari sanse să se regăsească, pe locuri eligibile, pe listele pentru Senat și Camera Deputaților.

Bineînțeles, nu sunt excluse modificări, mai ales că, pe măsură ce ne apropiem de momentul zero, jocurile de putere se vor înteți, vechi relații se vor reactiva, banii din conturi se vor mișca, iar unii dintre cei ieșiți aparent din calcule în acest moment se pot vedea în poziții mai bune decât în prezent.

Două noutăți pe lista "eligibililor" din PNL Cluj

Liberalii au timp până luni, 26 august, să își depună candidatura la sediul organizației județene, iar miercuri, 28 august, liderii PNL Cluj se vor întâlni pentru a valida candidaturile și a stabili ordinea pe liste.

Conform președintelui PNL Cluj, europarlamentarul Daniel Buda, „principiile care vor sta la baza desemnării sunt legate de performanțele fiecărui candidat la funcția de deputat și senator”.

Lista pentru Senat va fi deschisă de Mircea Abrudean, actualul secretar general al Guvernului României și liberalul clujean aflat acum în cea mai "tare" poziție la București. Cu experiență în zona Executivă, în funcțiile de prefect de Cluj, șef al Cancelariei premierului Ciucă și apoi de Secretar General al Guvernului Ciolacu, Abrudean are de partea sa toate argumentele pentru a primi un loc 100% eligbil la alegerile din 1 decembrie.  

Pe lista PNL Cluj pentru Camera Deputaților s-ar putea regăsi, în această ordine, actualul parlamentar Radu Moisin, Ovidiu Cîmpean, secretar de stat la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, Ignat Morar, fiul primarului din Dej, Costan Morar, și actualul parlamentar Sorin Moldovan.

Oficial, PSD Cluj definitivează lista după congres

Neoficial, un loc eligibil la Senat vizează actualul senator Răzvan Ciortea, cel care i-a luat locul în Senat lui Vasile Dîncu, după plecarea acestuia la Bruxelles

Pe cele două locuri de pe lista pentru Camera Deputaților concurează Aurelia Cristea, care s-a "sacrificat" la alegerile locale din iunie și a candidat la Primăria Cluj-Napoca împotriva lui Emil Boc, Remus Lăpușan (fost președinte PSD Cluj, actual consilier județean), secretarul general al PSD Cluj, Alexandru Cordoș, Ioan Olelelu (vicepreședinte ANSVSA) sau Laura Chiorean (consilier județean). 

Dintre aceștia, în pole-position să prindă un loc eligibil sunt Lăpușan, Cristea și Cordoș. 

Lista oficială a candidaților social democrați și ordinea lor pe aceasta va fi „bătută în cuie” abia după congresul partidului, care va avea loc în 24 august.

Efectul Lasconi în USR Cluj. Cine pierde "trenul" de București

Pentru USR Cluj, ideal ar fi să își păstreze actualul număr de parlamentari, trei deputați și un senator. Însă, conform unor calcule mai realiste, dacă votul politic nu va diferi foarte mult de cel din luna iunie, USR Cluj s-ar putea alege doar cu două mandate.

Potrivit liderului USR Cluj, deputatul Oana Murariu, care a precizat de mai multe ori că va candida din nou, cel mai probabil actualii parlamentari vor dori să își reînnoiască mandatele, dar cu siguranță vor fi și nume noi. Uniunea își va definitiva lista prin vot la Conferința județeană care va avea loc la sfârșitul lunii august sau începutul lunii septembrie.

În momentul de față, organizația clujeană a USR are trei deputați - Oana Murariu, Viorel Băltărețu și Radu Molnar, și un senator – Cristian Bordei. Dintre aceștia, Radu Molnar și Cristian Bordei au șanse mici de a mai prinde un loc eligibil, mai ales ținând cont de reconfigurarea polilor de putere din partd și preluarea frâielor USR de către Elena Lasconi, și vor trebui să lupte puternic pentru a recâștiga încrederea colegilor din filială.  

Ce își propune și ce va obține AUR. Și cu cine

AUR Cluj ar vrea să obțină două locuri de deputat și unul de senator, rezultat care poate deveni realitate mai degrabă după redistribuire.

Actualul deputat Alin Coleșa și coordonatorul județean al AUR Cluj, Cristian Șipoș, își doresc să candideze la Camera Deputaților, însă ultimul cuvânt îl va avea, personal, George Simion.

La Senat ar putea candida fostul senator PMP Vasile Cristian Lungu, înscris nu demult în AUR, dar vine tare din spate socrul omului de afaceri Sile Pușcaș, Aurel Damian, care a câștigat un fotoliu de consilier local la Cluj-Napoca la alegerile din iunie 2024. 

Și la UDMR se stă pe gânduri. Ce i se "coace" lui Lazlo Attila

Cei doi parlamentari UDMR de Cluj, Laszlo Attila (senator) și Csoma Botond (deputat), au timp până în 29 august să decidă dacă vor candida pentru a-și reînnoi mandatele.

Dacă la Camera Deputaților nimeni nu îl poate mișca de pe locul 1 pe listă pe încă tânărul dar influentul președinte al UDMR Cluj, Csoma Botond, surpriza ar putea apărea la Senat, spun sursele ZIUA de CLUJ din partid. O parte din "lupii tineri" și-ar dori un nume nou în locul lui Laszlo Attila, care ocupă de 12 ani fotoliul din senator UDMR de Cluj.

"Primarul din umbră" Sabin Sărmaș mai vrea un mandat în Parlament. Independent

Cu cele 37.017 de voturi (29,42%) obținute, deputatul ex-PNL Sabin Sărmaș a fost surpriza alegerilor pentru fotoliul de primar al Clujului. Când toată lumea se întreba "ce va face Sabin?", acesta a lămurit lucrurile: nu se va înscre în niciun partid, dar își dorește să continue în Parlament, așa că singura variantă e să candideze independent. cel mai probabil, la Camera Deputaților.

Voturile obținute în Cluj-Napoca s-ar completa cu altele, de la nivel județean. În cazul unei candidaturi independente la Parlament, legea spune că Sabin Sărmaș va trebui să obțină un număr de voturi cel puțin egal cu coeficientul electoral al circumscripției Cluj, care este dat de împărțirea numărului total de voturi valabil exprimate cu numărul deputaților (10).

La alegerile pentru Consiliul Județean Cluj din iunie au fost 299.056 voturi valabil exprimate. Dacă cifra rămâne constantă, un candidat independent pentru Camera Deputaților la Cluj ar trebui să obțină cel puțin 29.905 voturi, adică sub cele 37.017 obținute în Cluj-Napoca de Sabin Sărmaș la alegerile pentru primărie. Dar coeficientul electoral ar putea fi chiar mai mic, dacă ținem cont că la alegerile parlamentare din 2000 în județ au fost 205.059 voturi valabil exprimate.

Comenteaza