László Andor: Incluziunea romilor trebuie văzută ca o investiţie, nu ca un cost

László Andor, comisarul european pentru ocuparea forţei de muncă, afaceri sociale şi incluziune, a spus că, din cauza crizei economice, s-a ajuns la o agravare a situaţiei sociale, rezultatul fiind "imaginea sumbră a romilor din Europa".
"Aproape jumătate dintre romi locuiesc în condiţii improprii. Efectele negative ale discriminării s-au întărit. Întrebarea este cum să inversăm această situaţie", a declarat László Andor, la conferinţa "Strategii de incluziune a romilor - de la intenţii bune la rezultate reale", organizată de Reprezentanţa Naţiunilor Unite în România şi Agenţia de Dezvoltare Comunitară "Împreună", cu sprijinul Reprezentanţei Comisiei Europene în România.
În opinia comisarului european, provocarea-cheie este cum să fie aduşi cât mulţi romi pe piaţa muncii. László Andor a precizat că în România şi Bulgaria una din patru sau cinci persoane care intră în piaţa muncii este de etnie romă.
László Andor a mai spus că dacă integrarea acestei comunităţi eşuează oriunde în Uniunea Europeană, se pierde coeziunea.
"Este nevoie de un efort comun la nivel european, naţional, regional şi local. UE aduce o valoare adăugată în trei zone: promovarea de policiti la acest nivel, furnizarea de finanţare din bani europeni pentru acţiuni reale şi asigurarea aplicării legislaţiei antidiscriminare", a precizat comisarul european..
László Andor a mai spus că strategia propusă de România privind populaţia romă avea anumite puncte slabe şi din acest motiv este necesară revizuirea ei.
Comisarul european a adăugat că UE încurejează investiţiile pentru educaţie şi pentru încadrarea pe piaţa muncii, iar în România recomandă abordări diferite pentru a se ajunge la cele mai bune rezultate.
Conferinţa "Strategii de incluziune a romilor - de la intenţii bune la rezultate reale" a fost deschisă de comisarul european László Andor şi ministrul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, Mariana Câmpeanu.
În cadrul conferinţei este prezentat studiul "Romii din România - De la ţap ispăşitor la motor de dezvoltare", făcut de Agenţia de Dezvoltare Comunitară "Împreună". Studiul cuprinde rezultatele cercetării în domeniile locuirii şi infrastructurii, ocupării, sănătăţii, educaţiei şi migraţiei.