Maghiarii cu dublă cetăţenie dau primul lor vot pentru Parlamentul Ungariei

Maghiarii cu dublă cetăţenie dau primul lor vot pentru Parlamentul Ungariei
Proaspeţii posesori de dublă cetăţenie, româno-maghiară, participă la primul lor scrutin electoral pentru legislativul din ţara vecină. Cum Ungaria are legiferat votul prin corespondenţă, aceasta este modalitatea prin care maghiarii din România vor putea vota la alegerile generale din ţara vecină.

Cum Ungaria are legiferat votul prin corespondenţă, aceasta este modalitatea prin care maghiarii din România vor putea vota la alegerile generale din ţara vecină. Deşi alegerile sunt programate să se desfăşoare în 6 aprilie, votul prin corespondenţă poate fi exercitat cu câteva zile înainte. Astfel, doritorii au două variante. Cei care locuiesc în apropierea unui consulat sau a unei ambasade a Ungariei se pot deplasa, începând de astăzi, la sediul instituţiei respective, unde, pe baza actului de identitate maghiar, vor putea vota.

Cea de a doua variantă, la care se pare că au apelat majoritatea celor 200.000 de maghiari cu dublă cetăţenie din România, a fost solicitarea trimiterii la domiciliu a kit-ului de vot (compus din buletinul de vot, un formular şi plicul cu adresa de destinaţie gata completată), urmând a trimite personal, prin poştă, votul la Budapesta. Dacă la consulate sau la ambasadă votul va putea fi exercitat inclusiv în 6 aprilie, cei care au ales să trimită votul prin poştă trebuie să îşi calculeze mişcările astfel încât acesta să ajungă la Budapesta cel târziu în 5 aprilie.

La consulatul Ungariei din Cluj-Napoca votul a început luni la 09:00 şi, după primele două ore, deja îşi exercitaseră dreptul de vot 60 de persoane. Printre cei care au votat, în premieră, pentru viitorul legislativ al Ungariei au fost liderul PPMT Cluj, Soos Sandor, şeful PPMT Cluj-Napoca, Szasz Peter, fostul deputat şi consilier judeţean UDMR, actualul membru PPMT, Matis Jeno, şi fostul consilier local Molnos Lajos.

„Pentru noi, astăzi este un moment istoric, fiind pentru prima dată când maghiarii din afara hotarelor Ungariei pot vota pentru Parlamentul din Ungaria. Sigur, este un vot mai mult simbolic, pentru că, dacă toţi cei aproximativ 200.000 de posesori de dublă cetăţenie din România vor vota, voturile lor vor determina un mandat, cel mult două de parlamentar, dar pentru noi înseamnă enorm obţinerea acestui drept de a vota la alegerile din ţara mamă", a declarat Szasz, înainte de a-şi introduce plicul sigilat cu votul în una din cele două urne amenajate la consulat.

 

Comenteaza