Maghiarii vor să desfiinţeze prefecturile
- Scris de Valentin Malaescu
- 14 Noi 2012, 22:03
- Politica
- Ascultă știrea

Candidat al UDMR pentru un fotoliu de senator în colegiul 2, fostul viceprimar Laszlo Attila şi-a fixat printre obiective desfiinţarea instituţiei prefectului şi nu numai. Actualul prefect a judeţului, Ioan Vuşcan, nici nu vrea să audă şi spune că instituţia pe care o conduce este unica armă împotriva ilegalităţilor din primării. Predecesorul său, Florin Stamatian, spune că utilitatea instituţiei va fi asigurată doar de sporirea puterilor prefectului.
„În ultimii patru ani (cât a fost viceprimar - n. red.) am descoperit că avem peste 60 de instituţii, care îşi suprapun competenţele, se dublează între ele, iar, dacă se va păstra actualul sistem de redistribuire a ceea ce se colectează de la populaţie, e clar că nu vor mai putea fi susţinute financiar. Pe de altă parte, niciodată n-am fost de acord cu transferarea susţinerii financiare a instituţiilor către populaţie, prin taxele cerute pentru tot felul de avize şi autorizaţii. Cred că am ajuns în situaţia să ne gândim de care instituţii avem nevoie, care sunt inutile şi pe care le putem finanţa. De opt ani spun că instituţia prefectului este inutilă şi trebuie desfiinţată. Competenţele sale pot fi foarte bine preluate de celelalte instituţii, chiar de instituţii regionale", a declarat Laszlo.
Discuţia privind utilitatea funcţiei de prefect, cu tot aparatul birocratic care o acompaniază, nu e nouă. Ultimul care a pus în discuţie acest subiect a fost chiar vechiul ocupant al funcţiei, Florin Stamatian. Nu la multă vreme după ce preluase mandatul, aprecia că, în lipsa unor puteri sporite acordate prefectului, existenţa acestei instituţii nu se prea justifică. „Într-adevăr, am ridicat acest subiect, la un an de la preluarea funcţiei, într-o şedinţă a guvernului. Din păcate nu s-a întâmplat nimic. Nu mi-am schimbat părerea", a spus Stamatian. El a detaliat condiţiile în care prefectura ar putea deveni o instituţie cu adevărat utilă şi eficientă. „În primul rând, ar trebui să aibă un buget propriu, pentru ca, de exemplu, în cazul unui dezastru natural, să poată interveni imediat, nu să meargă să se roage de consiliul judeţean, de primării. Într-adevăr, prefectura face controlul de legalitate al hotărârilor consiliilor locale, ale consiliului judeţean, ale actelor primăriilor, dar nu poate ajuta în nici un fel primăriile. Acum prefectura coordonează instituţiile deconcentrate, asta e dublă comandă. Oamenilor de acolo nici nu mai ştiu de cine să le fie frică, de şeful din minister sau de şeful din prefectură. Nu spun să le fie frică în sens propriu, trebuie să respecte legea. În plus, prefectul trebuie să aibă putere de decizie, nici un mare proiect regional n-ar trebui să poată demara fără avizul prefectului, pentru că el trebuie să aibă viziunea dezvoltării întregului judeţ. În cazul creării regiunilor, prefectul ar trebui să devină guvernatorul acestora, în vreme ce consiliile judeţene şi-ar păstra actualele prerogative. Aşa că nu există decât două căi: fie facem prefectul ordonator de credite, îi dăm putere de decizie şi atunci instituţia prefectului va deveni o instituţie extrem de importantă şi eficientă, fie îi tranferăm competenţele către consiliul judeţean şi desfiinţăm prefectura", a conchis Stamatian.
Actualul prefect, Ioan Vuşcan, însă, nici nu vrea să audă că i s-ar putea desfiinţa postul. „S-a trezit Laszlo Attila vorbind. În primul rând, prefectul este reprezentantul guvernului în teritoriu. În plus, instituţia prefectului face un lucru pe care nu-l mai face nimeni: controlul de legalitate în primării şi consiliul judeţean. Şi aşa se petrec o mulţime de ilegalităţi în toate primăriile, inclusiv în cea în care, cu onoare, a slujit ca viceprimar domnul Laszlo Attila, pe multe le-a oprit prefectura, gândiţi-vă ce ar fi dacă nici acest control nu s-ar face", a comentat Vuşcan. Funcţia de prefect a fost introdusă, pentru prima oară, prin lege, în România, în 1864. Desfiinţată în 1949 de regimul comunist, funcţia de prefect a fost reintrodusă în 1991.