Magistrații se vor pensiona la 65 de ani. Deputat clujean: „Un pas necesar în direcția unei reforme corecte a pensiilor de serviciu”

Magistrații se vor pensiona la 65 de ani. Deputat clujean: „Un pas necesar în direcția unei reforme corecte a pensiilor de serviciu”

Plenul Camerei Deputaților a adoptat, miercuri, proiectul de lege privind pensiile magistraților, inițiat de liderii coaliției de guvernare, cu 259 de voturi 'pentru', un vot 'contra' și 25 de abțineri.

Proiectul a suferit modificări din partea Comisiei pentru muncă. Comisia a eliminat tabelele prin care se eșalona vârsta de pensionare a magistraților, astfel încât în anul 2045 să se ajungă la 65 de ani vârsta standard de pensionare, informează Agerpres.

Președintele Comisiei pentru muncă de la Camera Deputaților, Adrian Solomon, a precizat că, în urma acestei eliminări, începând cu data de 1 ianuarie 2026 toți magistrații se vor pensiona la împlinirea vârstei de 65 de ani.

Deputatul PSD de Cluj, Remus Lăpușan, subliniază că actul normativ aduce modificări importante în cadrul angajamentelor asumate de România prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), având ca scop corectarea dezechilibrelor față de sistemul public de pensii, prin reducerea diferențelor dintre pensiile de serviciu și cele din sistemul public bazat pe contributivitate.

Parlamentarul clujean precizează că principalele măsuri adoptate includ, printre altele:

- Creșterea vârstei de pensionare pentru magistrați, care va fi aplicată din anul 2026, la atingerea vârstei standard de 65 de ani.
- Magistrații şi personalul de specialitate juridică, cu o vechime de cel puţin 25 de ani realizată numai în aceste funcţii, se pot pensiona la împlinirea vârstei standard de pensionare de 65 de ani şi pot beneficia de o pensie de serviciu în cuantum de 80% din baza de calcul reprezentată de media indemnizaţiilor de încadrare brute lunare şi a sporurilor avute în ultimele 48 de luni de activitate înainte de data pensionării. Cuantumul net al pensiei de serviciu nu poate fi mai mare de 100% din suma netă corespunzătoare indemnizației de încadrare brute lunare avute în ultima lună de activitate înainte de data pensionării.

Până la adoptarea acestei propuneri legislative, cuantumul net al pensiei se raporta la venitul net avut în ultima lună de activitate, și nu la indemnizația de încadrare.

„Am votat pentru adoptarea acestui proiect care reprezintă un angajament ferm pentru echitate socială și responsabilitate fiscală. Este un pas necesar în direcția unei reforme sustenabile și corecte a pensiilor de serviciu”, a spus Remus Lăpușan.

 

 

 

Comenteaza