Mai aproape de ţel: Seplecan, noul vicepreşedinte al judeţului

Mai aproape de ţel: Seplecan, noul vicepreşedinte al judeţului
Liberalul Mihai Seplecan a reuşit să urce, în urma votului dat în şedinţa ordinară a deliberativului judeţean, în funcţia de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean (CJ) Cluj, rămasă vacantă după demisia social-democratului Ioan Oleleu.

 

Seplecan a fost ales cu 21 de voturi pentru şi opt împotrivă. El a fost, de altfel, singurul candidat pentru această poziţie, fiind susţinut de colegii liberali, dar şi de o parte dintre consilierii independenţi. În cadrul şedinţei, consilierul judeţean PSD Dan Canta a declarat că "Mihai Seplecan este un candidat prea bun pentru ca PSD să mai nominalizeze un alt candidat".

Ascensiunea liberalului în funcţie a fost facilitată de demisia din poziţia de vicepreşedinte al CJ Cluj a pesedistului Ioan Oleleu, de la începutul lunii mai. Două săptămâni mai târziu, a decis să renunţe şi la calitatea de consilier judeţean.

Este a treia alegere a lui Seplecan în această funcţie din ultimele 12 luni. Liberalul a fost numit pentru prima dată vicepreşedinte al CJ în 11 iunie 2014, în urma unei şedinţe maraton de şapte ore. Nu s-a bucurat prea mult de reuşită, întrucât prefectul judeţului, Gheorghe Vuşcan, a atacat în 18 iunie, în contencios administrativ, două hotărâri ale CJ, vizând eliberarea lui Oleleu din poziţia de vicepreşedinte şi alegerea lui Seplecan în aceeaşi funcţie.

În august, Seplecan a pierdut pentru a doua oară în două luni conducerea CJ Cluj, în urma deciziei prefectului de a ataca din nou în contencios administrativ alte trei hotărâri, luate în şedinţa ordinară a CJ din 31 iulie 2014, care i-au permis liberalului să urce în funcţia de preşedinte interimar al instituţiei.

De data aceasta, liberalii au optat pentru o altă strategie. Nu l-au mai ales în şedinţa de luni, pe Seplecan şi în funcţia de preşedinte al forului judeţean, preferând să aştepte şedinţa ordinară de luna viitoare pentru a-l înscăuna pe tânărul liberal şef la judeţ.

Interesant este faptul că liberalii şi ceilalţi consilieri care îl vor vota, îl vor alege, luna viitoare, preşedinte cu acte în regulă al CJ Cluj, pe Seplecan. Acesta nu va mai fi ales vicepreşedinte cu atribuţii de preşedinte, aşa cum prevedea legea până acum. Aceasta deoarece a intrat în vigoare nouă lege a alegerilor locale, care prevede că preşedinţii de consilii judeţene vor fi aleşi de către consilieri şi nu direct de către cetăţeni.

Această nouă lege, nr. 115/2015, stabileşte că în cazul în care posturile de preşedinţi de consilii judeţene aleşi devin vacante, noii preşedinţi se aleg conform legii intrate recent în vigoare.

Prin aceste prevederi, majoritatea PSD rezolvă practic situaţiile de interimat din toate unităţile administrativ teritoriale din ţară, fără a mai fi nevoie să organizeze alegeri, şi lasă practic fără obiect şi procesul dintre PNL Cluj şi Guvernul României privind obligarea executivului la organizarea de alegeri anticipate parţiale la preşedinţia CJ.

Actualul preşedinte interimar al CJ Cluj, Vakar Istvan(UDMR), a declarat că, după votul de luna viitoare, el îşi va relua funcţia de vicepreşedinte şi va susţine, alături de consilierii UDMR proiectele importante ale judeţului.

Liderul PSD Cluj, consilierul judeţean Remus Lăpuşan, a declarat că PSD a votat împotriva alegerii lui Seplecan în funcţia de vicepreşedinte al CJ Cluj dar că reprezentanţii PSD vor vota proiectele noii majorităţi din consiliul judeţean care vor veni în sprijinul cetăţenilor.

La şedinţa CJ Cluj de luni au fost prezenţi şi copreşedinţii PNL Cluj, Marius Nicoară şi Daniel Buda, pentru a se asigura că nu vor fi "defecţiuni" la maşina de vot liberală, care e adevărat, a funcţionat ceas şi toţi consilierii liberali prezenţi au votat pentru Seplecan.

Comenteaza