Mai puţin de 2.000 de români şi-au manifestat intenţia de a vota prin corespondenţă

Mai puţin de 2.000 de români şi-au manifestat intenţia de a vota prin corespondenţă

Până în prezent, şi-au manifestat intenţia de a vota prin corespondenţă peste 1.800 de alegături pentru parlamentare şi peste 1.900 pentru preşedintele României.
 

Preşedintele AEP, Toni Greblă, a declarat că Guvernul a adoptat joi o ordonanţă de urgenţă care cuprinde măsuri pentru organizarea şi desfăşurarea alegerilor pentru preşedinte şi Parlament. El anunţă că vor urma trei hotărâri de guvern cu privire la măsurile tehnico-administrative necesare organizării alegerilor, la calendarul de desfăşurare a alegerilor şi bugetul de cheltuieli pentru organizarea alegerilor.

„Ordonanţa prevede măsuri necesare desfăşurării separate a celor două tipuri de alegeri, la date diferite, respectiv 24 noiembrie pentru preşedinte şi 1 decembrie pentru Parlamentul României. Legislaţia a trebuit armonizată pentru a permite organizarea succesivă. Dacă va fi nevoie de al doilea tur de scrutin pentru alegerile prezidenţiale, va fi organziat la două săptămâni de la primul tur, pe 8 decembrie. Setul de măsuri prevede crearea unei infrastructuri electorale separate pentru cele două tipuri de scrutin, modalitatea în care sunt desemnaţi membrii Birourilor electorale la cele două tipuri de alegeri şi nivelul indemnizaţiilor membrilor birourilor, care este identic cu nivelul indemnizaţiilor primite la alegerile din 9 iunie”, a precizat Toni Greblă.

Acesta susţine că sunt prevăzute şi măsuri care vizează îmbunătăţirea unor anumite aspecte care nu au funcţionat „tocmai corespunzător în vară”:  De asemenea, el a prezentat noutăţi în ceea ce priveşte votul prin corespondenţă pentru cei care votează în străinătate.

„Există posibilitatea ca cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate să se înscrie pe un site dedicat, administrat de AEP, funcţional de la data de 1 aprilie, vor putea să opteze pentru unul din scrutinuri, până la sfârşitul lunii septembrie, respectiv sfârşitul lunii octombrie. Până în prezent, şi-au manifestat intenţia de a vota prin corespondenţă şi noi avem obligaţia de a le trimite plicurile cu materialele necesare votului prin corespondenţă, 1.800 şi ceva de alegături pentru parlamentari, 1.900 şi ceva de alegători pentru preşedintele României. În opinia mea, este un număr foarte mic de alegători care au optat să găsească această cale de a vota prin corespondenţă”, spune Toni Greblă.

Comenteaza