Marea primenire a consiliului local. Cine vine, cine pleacă

Marea primenire a consiliului local. Cine vine, cine pleacă
În lipsa unui sondaj de opinie local necontrolat politic e greu de prezis care va fi ponderea politică a viitorului deliberativ al municipiului. Cu toate acestea, câteva certitudini există deja. Cei mai activi consilieri ai vechii legislaturi, Claudia Anastase şi Ioan Bâldea, vor dispărea. În schimb se va înregistra o revenire de marcă – Florin Stamatian.

Cea mai importantă certitudine este că, indiferent de rezultatul votului din 5 iunie, forul în care se iau cele mai importante decizii pentru viaţa comunităţii clujene se va primeni bine de tot. Mai bine de o treime din actualii componenţi ai Consiliului Local (CL) Cluj-Napoca, 10 din 27, nu se vor mai regăsi în jurul mesei ovale din Sala de Sticlă a primăriei.

Cifra 10 este una minimală, referindu-se strict la actualii consilieri care nu se mai regăsesc pe listele alegerilor în curs. Altfel, luând în calcul şi actualii consilieri aflaţi, realist vorbind, în zone semieligibile spre neeligibile, ponderea actualilor consilieri locali care vor părăsi în vară masa ovală va înclina serios spre jumătate.

Cei mai mulţi consilieri trimişi pe tuşă aparţin PNL. Liberalii au decis să se dispenseze de serviciile a cinci dintre cei 17 consilieri pe care îi posedă acum. Astfel, nu se mai regăsesc pe lista de candidaţi ai PNL pentru consiliul local Ioan Bâldea, Ligia Bocşe, Ruxandra Avram, Valtăr Marcu şi Doru Stoica. Categoric, cea mai surprinzătoare absenţă este a preşedintelui TNL Cluj, cel mai activ consilier local al actualului mandat, Ioan Bâldea. Interesant este că nici măcar el nu ştie de ce nu a mai avut loc pe listă.

„Nu mi s-a comunicat absolut niciun motiv pentru care nu am mai fost pus pe listă. Am văzut şi eu, în presă, declaraţia unui coleg că n-aş fi făcut politica partidului. Nu cred că a contat nici faptul că, o bună parte din mandat, m-am luptat cu Boc, pentru că partea de listă a vechilor liberali a fost făcută de vechii liberali, nu de foştii PDL-işti.

Nu cred că ţine nici argumentul că, la un moment dat, am făcut parte din tabăra adversă lui Marius Nicoară, pentru că pe listă sunt candidaţi din toate taberele. Neoficial, mi s-a spus că aş fi fost prea activ şi aş fi eclipsat interimarii de la conducerea organizaţiei municipale a vechiului PNL. Asta e, mergem înainte, rămânem soldaţi disciplinaţi ai partidului", a comentat Bâldea forfait-ul său impus.

Dacă în privinţa Ligiei Bocşe şi a lui Doru Stoica, abandonarea „job-urilor" de consilieri locali au fost opţiuni personale, Avram şi Marcu au fost păcăliţi cu promovarea pe lista de candidaţi pentru consioliul judeţean, alocându-li-se, însă, poziţii 100% neeligibile, 22 - Marcu, 25 - Avram.

Social-democraţii vor recurge la o şi mai drastică înnoire a echipei de consilieri, păstrând în viitoarea garnitură doar doi din fostul grup de cinci consilieri locali. Cel mai important abandon îi aparţine tocmai liderului de grup, Claudia Anastase, care a cedat în urma unui conflict de lungă durată cu fostul şef al PSD Cluj-Napoca şi fost candidat de primar, Aurelia Cristea.

Memorabil a fost momentul în care Cristea (48 de ani) a calificat-o pe Anastase (44 de ani) drept „trecută". Afirmaţia a fost făcută la puţin timp după ce Anastase îşi anunţase renunţarea la intenţia de a candida pentru un nou mandat de consilier local PSD.

„Nu ştiu dacă aş fi primit sau nu un loc eligibil, încă nu se creionase ordinea pe listă, acest lucru trebuia să se decidă într-o zi de luni. Însă, inainte de şedinţa de luni a apărut o mizerie de material, pe actualdecluj.ro, foarte urât la adresa mea, în care apăreau numele mai multor colegi de partid - chiar nu contează cine erau - cu citate din Aurelia Cristea şi Horia Nasra.

Când sunt folosite numele unor colegi de partid pentru a fi atacată cu o mizerie de articol, nu mai am cum să consider competiţia internă drept una serioasă, aşa că luni dimineaţă mi-am retras candidatura. Eu cred că mă pot adapta foarte uşor şi la activitatea în consiliul judeţean, pentru că e vorba tot despre modul de a înţelege administraţia locală", a explicat Anastase. Ea a decis să candideze, ca deschizător de listă pentru consiliul judeţean, din partea Partidului Mişcarea Liberală.

Alţi doi actuali consilieri locali PSD, Flavius Milăşan şi Irimie Popa, au decis, din proprie iniţiativă, să nu mai candideze. Dintre cei patru actuali consilieri locali UDMR, singurul care a abandonat „lupta" este Gered Imre. În afara oricărei liste de candidaţi a rămas şi Mirel Ţăgorean (ex-PPDD, ex-UNPR), care, potrivit unor surse din interiorul PMP, a sărit în barca formaţiunii lui Băsescu, fiind păcălit că va obţine o candidatură eligibilă, pentru ca, în final, să nu se aleagă cu nimic.

Trei ar fi noutăţile care vor apărea, cu siguranţă, în viitorul deliberativ local şi care merită să fie semnalate în mod special. Cel mai important nume nou este, de fapt, unul vechi, fiind vorba de fostul prefect Florin Stamatian. El şi-a justificat revenirea în CL prin dragostea pe care o poartă Clujului.

„Iubesc mult acest oraş cu tot ce are el. Iubesc partea lui universitară, iubesc partea lui medicală, iubesc partea lui verde, iubesc partea lui de inteligenţă şi IT, iubesc oamenii Clujului. Am o datorie faţă de aceşti oameni, fiecare trebuie să fim, cumva, implicaţi. Mă uit cu mândrie că primăria a contribuit mult la sistemul sanitar, la activitatea sportivă, care e tot sănătate, la traficul din oraş, deşi mai e de lucru. Nu pot sta departe de comunitate", a afirmat Stamatian.

O mare surpriză - în condiţiile în care PPMT are candidat de primar şi listă proprie de candidaţi pentru CL o reprezintă prezenţa liderului regional al PPMT, nepotul lui Tokes Laszlo, Gergely Balazs, pe cel de-al doilea loc (absolut eligibil) al listei de candidaţi UDMR, unde, însă, a fost impus de bisericile maghiare.

Tot locul doi (supereligibil) pe lista de candidaţi PSD-ALDE îi revine purtătorului de cuvânt al PSD Cluj, Horia Nasra. Ateu declarat, Nasra a făcut senzaţie în momentul în care a explicat, într-o discuţie informală, presei clujene, cum a stat el de vorbă cu „domnul Andreicuţ".

Comenteaza