Ministrul Apărării a dezvăluit câți militari profesioniști are România/ Condițiile în care vor fi chemați tinerii la încorporare

Ministrul Apărării a dezvăluit câți militari profesioniști are România/ Condițiile în care vor fi chemați tinerii la încorporare
| Foto: MApN

Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, a declarat că armata României are zeci de mii de militari profesioniști, fiind una dintre cele mai importante din Europa.

„Armata României este o armată profesionistă. Există o transparență NATO destul de importantă în acest sens. Armata României are peste 70.000 de oameni, de militari profesioniști. Sigur că aici se adaugă și rezerviști și alte forme, dar acestea nu intră în armata regulată.

Armata regulată a noastră este în jur de 70.000, una din cele mai importante din Europa”, a declarat, la RFI, Vasile Dîncu.

Ministrul Apărării precizează că „suplimentarea nu este o prioritate. Sunt unele țări care au încercat și au vorbit în ultima vreme în strategiile lor despre suplimentarea numărului de militari. Deocamdată, noi lucrăm în altă zonă, pregătirea din ce în ce mai bună a resursei umane din armată, la nivel de experți, de expertiză. (...) Vrem de asemenea să aducem oameni cât mai buni în armată, un proces de selecție și de atragere pentru meseria militară, pentru profesia de militar a celor mai buni studenți, a celor mai buni elevi, absolvenți, deci mergem în zona aceasta de calitate, mai degrabă".

Condițiile în care vor fi chemați tinerii la încorporare

Ministrul Apărării a explicat care sunt condițiile în care tinerii pot fi încorporați în armată în caz de război în România, după ce au apărut tot felul de vehiculări legate de acest subiect.

El a precizat că tinerii fără stagiul militar nu pot fi încorporați, dar „pot fi mobilizați la locul de muncă, într-o zonă civilă”, însă numai în caz de război.

„Nu este cazul, pentru că nici nu poți să încorporezi. Nu pot să mobilizez tinerii care nu au făcut stagiul militar. Fără pregătire militară nu te poate mobiliza nimeni. România va avea un pachet de legi care va fi discutat în Parlament și în spațiul public, câteva legi vor fi puse în transparență, inclusiv Cyber Security”, a spus Vasile Dîncu, la Antena 3.

Cei care nu au făcut stagiul militar, în caz de război pot fi mobilizați la locul de muncă.

„Sigur, poți să fii mobilizat la locul de muncă, într-o zonă din asta civilă într-o perioadă ca asta, pentru că sunt legi. Asta doar în cazul în care este război. Faptul că se apropie Rusia de graniță, ne pregătim, NATO se pregătește pentru asta, dar noi nu vom trece. Ați văzut că nici acum nu s-a trecut nici în stare de urgență, pentru că nu era cazul”, a mai declarat Vasile Dâncu.

Comenteaza