Ministrul Justiţiei, despre o eventuală demisie: Guvernul decide
„Am văzut că temele de la proteste sunt combinate. În al doilea rând, modificările aduse Legilor justiţiei, cele fundamentale, rămân ale mele. Unele dintre ele au fost promovate de către Comisie. Eu sunt convins că Legile justiţiei trebuiau schimbate, că soluţiile propuse vor genera o mai mare încredere a cetăţenilor în actul de justiţie şi o mai bună calitate a actului. Pentru că aş vrea să fiţi de acord că părţile bune din justiţie nu justifică minusurile din justiţie. Noi trebuie să le recunoaştem pe cele bune, să le încurajăm, dar trebuie să facem ceva să eliminam sau să reducem şi părţile mai puţin bune. Ce-i bun, recunoaştem, ce-i bun, promovăm, dar nu putem să nu ne facem că nu vedem ceea ce trebuie îmbunătăţit, modernizat. Până la urmă, acesta este scopul meu", a spus Toader.
Conform sursei citate, în momentul în care premierul îi va cere să elibereze postul de la Justiţiei, Toader îşi va relua activitatea rector.
„Cu privire la demisie, sigur că nu apreciez eu, apreciază decidenţii, alianţa de guvernare, primul ministru, şi dacă dânşii vor ajunge la covingerea aceasta, eu nu am nicio problemă. A doua zi când nu mai sunt ministru, se suspendă suspendarea şi devin rectorul activ, în exerciţiu a celei mai vechi universităţi din România, prima universitate din România modernă", a completat Toader.
Mai multe proteste stradale au avut loc, în ultima perioadă, odată cu promovarea în spaţiul public a proiectului de modificare a Legilor justiţiei, de către Tudorel Toader. Proiectul de act normativ se află acum în Parlament, unde au fost aduse mai multe amendamente. Acestea se referă la numirea conducerii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, astfel încât preşedintele României nu poate refuza numirea acestora.
De asemenea, parlamentarii au modificat Statutul procurorilor şi judecătorilor. Astfel, preşedintele României nu va mai putea refuza motivat o singură dată numirea judecătorilor şi procurorilor. Amendamentul a fost propus de UNJR şi susţinut de PSD-ALDE şi UDMR.