Ministrul Mediului laudă Clujul: ''Pentru cineva care vine din București contrastul este uriaș'' / 3.500 de mașini scoate Vinerea Verde din trafic

Ministrul Mediului laudă Clujul: ''Pentru cineva care vine din București contrastul este uriaș'' / 3.500 de mașini scoate Vinerea Verde din trafic

Ministrul Mediului, Tánczos Barna, a lăudat programul Vinerea Verde de la Cluj-Napoca.

''Vinerea Verde în Cluj-Napoca are rezultate concrete: în fiecare săptămână vinerea circula cu 3.500 de masini mai putin, astfel s-a redus poluarea! Transportul public în oraș este folosit în fiecare vineri cu 10.000 de călători în plus față de alte zile ale săptămânii. Orașul a fost primul care s-a alăturat programului Vinerea Verde și a introdus transportul public gratuit vinerea, care recent a fost extins și la Florești.

Azi dimineață am avut o întâlnire cu primarul Clujului, Emil Boc, și cu viceprimarul Oláh Emese. Am discutat şi despre colectarea selectivă a deşeurilor şi a ambalajelor. Cluj Napoca va face paşi importanți şi în această privință, sprijinit de finanțările de la Ministerul Mediului'', a declarat ministrul Mediului, Tánczos Barna.

Ulterior, in cadrul unei conferințe, ministrul a spus că este bucuros mereu când revine în Cluj, fiindcă aici „se întâmplă lucruri bune”, iar diferența față de Capitală este uriașă. „E o plăcere deosebită să revin la Cluj. Revin cu plăcere pentru că aici se întâmplă lucruri, practice, care sunt benefice mediului, naturii. Aceste lucruri sunt asumate la nivel decizional de Primărie. Pentru cineva care vine din București contrastul este uriaș.  La Cluj se întâmplă lucruri bune și este o plăcere pentru oricine să vină la Cluj pentru că aici nu sunt doar vorbe, sunt decizii grele care câteodată nu sunt populare. Nu sunt susținute de 90% din cetățeni, nu sunt decizii populiste. Organizarea traficului, crearea alternativelor pentru mobilitate verde, susținerea necondiționată pe termen lung a acestor politici nu aduce neapărat voturi pe termen scurt, dar transformă orașul într-un oraș verde, un oraș care deja în statistici arată mai bine. Sunt mai puține depășiri ale limitelor de poluare față de anii trecuți și măsurile pe termen lung își aduc roadele, își arată efectul, iar pentru acest lucru felicit întreaga conducere a municipiului pentru că dau un exemplu la nivel național”.

Ministrul a mai spus că Clujul a bătut Bucureștiul la capitolul „Vinerea Verde”: „Urmăresc de doi ani de zile modul în care unele inițiative pe care le avem la București prind rădăcini aici la Cluj. Adevărul este că la capitolul Vinerea Verde domnul primar deja ne-a bătut la scor. Nu mai am idei, încep să fur idei de la dânsul. Din calculele noastre sunt vreo 3.000 de mașini care în fiecare săptămână de Vinerea Verde rămân acasă. Am venit pe jos la Primărie pe niște străzi care arată ca în orice oraș european, curat, modern, cu trotuarul făcut, unde e o plăcere să mergi pe jos”.

Comenteaza