Advertorial Ministrul Rafila s-a întâlnit la Cluj cu profesioniști din domeniul sănătății
Aflat la Cluj-Napoca, ministrul sănătății, Alexandru Rafila, a discutat cu stakeholderi locali din domeniul sănătății (cadre medicale, reprezentanți ai ONG-urilor dar și membri PSD, respectiv candidații PSD Cluj pentru Parlamentul României ). Dialogul s-a axat pe principalele puncte ale strategiei din domeniul sănătății din programul de guvernare a lui Marcel Ciolacu.
Dezvoltarea infrastructurii din sănătate este cheia creșterii calității serviciilor medicale. Județul Cluj beneficiază de investiții foarte mari în această direcție: ministrul Rafila a subliniat că în Cluj Napoca este pe cale de finalizare unul dintre primele proiecte finanțate integral din PNRR – Spitalul de Neurologie și Neurochirurgie, în timp ce a doua structură majoră – Spitalul Regional de Urgență – este în etapă de construcție.
În paralel cu derularea proiectului de construire a Spitalului Regional, se pregătesc deja cadrele medicale care urmează să lucreze în această nouă locație, în colaborare cu Universitatea de Medicină și Farmacie. Astfel, Clujul va deveni un hub al serviciilor medicale de top, la nivel regional, național și chiar european.
Mai ales aici în Ardeal, unde oamenii sunt mai cumpătați – seriozitatea, consecvența, profesionalismul sunt cele care contează. Putem spune cu mândrie că guvernul Ciolacu a realizat deja multe investiții, ceea ce este o garanție a finalizării celor care vor urma. Noi suntem oameni de cuvânt, ceea ce promitem – facem!, a concluzionat Alexandru Rafila.
Alexandru Cordoș, candidat pentru Senatul României din partea PSD Cluj, a subliniat necesitatea reprezentării județului în Parlament: fără parlamentari care să susțină proiectele județului și fără oameni implicați pe toate palierele, nu putem face nimic. Este vital ca județul nostru să fie cât mai mulți delegați în forul legislativ, pentru a ne susține interesele în ceea ce privește investițiile și creșterea calității vieții! Clujul merită să fie pe primul loc în ceea ce privește dezvoltarea economică, iar obținerea excelenței în domeniul sănătății este doar primul pas!
Răzvan Ciotea, candidat la Camera Deputaților din partea PSD Cluj, și-a exprimat angajamentul de a susține construirea unui mare centru medico-social: am fost surprins să aflu că, la nivelul județului Cluj, avem peste 1800 de oameni care suferă de boli degenerative, de care nu are grijă nicio instituție medicală! Vreau să facem ceva concret pentru acești suferinzi, să aibă un loc unde să poată fi tratați cu profesionalism, respect și demnitate. Turda este locul ideal unde putem înființa un astfel de centru!
Remus Lăpușan, candidat la Camera Deputaților din partea PSD Cluj, a mărturisit că a fost mândru în cursul zilei când a vizitat, alături de ministrul Rafila, câteva obiective de investiții în domeniul medical: m-am simțit pe mâini bune, am simțit că există o persoană la Ministerul Sănătății care știe ce are de făcut și ce trebuie făcut, și aceasta este dl. ministru Alexandru Rafila. Trebuie să fim alături de PSD și de Marcel Ciolacu, pentru că împreună suntem calea sigură pentru România! Cu Marcel Ciolacu președinte și PDS la guvernare, putem face în continuare lucruri frumoase pentru clujeni!
Ioan Olelelu, candidat la Camera Deputaților din partea PSD Cluj, a pus accent pe necesitatea realizării accesului către spitalul regional dinspre drumul european E65: Suntem dezamăgiți să aflăm că abia de curând s-a finalizat proiectul pentru Spitalul Regional. Emil boc si Alin Tișe au câștigat la Cluj inclusiv în 2012 spunând că au proiectul în sertar. Avem în sfârșit un guvern responsabil, cu un ministru PSD al sănătății care știe ce înseamnă dezvoltare strategică! Riscul mare care există e ca spitalul să fie terminat la mijlocul anului 2028, dar Boc și Tișe să nu facă legătura cu E65. Ne asumam noi că până atunci ne unim și îi schimbăm pe cei doi!
Publicul a fost deschis la mesajele speakerilor, câteva persoane intervenind în discuție și ridicând probleme concrete cu care se confruntă specialiștii din domeniul sanitar, dincolo de infrastructură. Ministrul Rafila a clarificat aspecte care din de legislația care îi privește pe pacienții de la ATI cărora nu li se mai dau speranță de viață, dar și aspecte care țin de redarea demnității profesiei de farmacist, subliniind că există în plan ca farmaciștii comunitari să desfășoare și activități de consiliere a pacienților, de exemplu.
De asemenea, ministrul Rafila și-a exprimat susținerea și față de tratamentul copiilor cu afecțiuni din spectrul autismului, inclusiv față de partea de cercetare în acest domeniu.
O altă intervenție din partea publicului a vizat specializarea personalului care lucrează pentru tratarea adicțiilor. Ministrul Rafila a precizat că este deja acreditat un curs de perfecționare adresat personalului medical, cu o durată de un an, iar primii 30 de absolvenți vor fi în curând la Iași. Împreună cu medicii psihiatri care coordonează aceste cursuri, programul poate fi extins și la nivelul județului Cluj. Alexandru Rafila a mai făcut un anunț important, și anume că Agenția Națională Antidrog se va reorganiza și vor exista mai multe centre de tratare a adicțiilor, după exemplul celui din județul Prahova.
Întâlnirile dintre membrii Guvernului Ciolacu și factorii interesați de la nivel local sunt o practică uzuală a PSD Cluj, care dintotdeauna a fost un promotor al dialogului cu cetățenii.
PSD continuă să își respecte angajamentele și să investească în proiecte care fac o diferență reală pentru cetățeni, asigurând accesul la servicii medicale moderne și de înaltă calitate.
CMF 11240017