Mircea Geoană, acuzat că și-a plagiat teza de doctorat: „Unii s-au speriat de discuţiile despre o posibilă candidatură a mea”

Mircea Geoană, acuzat că și-a plagiat teza de doctorat: „Unii s-au speriat de discuţiile despre o posibilă candidatură a mea”
| Foto: Facebook.com/Mircea Geoana

Secretarul general adjunct al NATO Mircea Geoană este acuzat că a plagiat în lucrarea de doctorat, prin traducere, fără vreun fel de atribuire şi fără ghilimele, zeci de pagini din rapoartele anuale prezentate Congresului SUA de preşedinţii americani Bill Clinton şi George W. Bush, conform unui articol publicat în PressOne de jurnalista Emilia Şercan.

Conform sursei citate, Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO, a plagiat substanţial în teza de doctorat pe care a susţinut-o, în urmă cu aproape 20 de ani, la Academia de Studii Economice din Bucureşti, scrie news.ro.

Potențialul candidat la funcția de președinte al României ar fi copiat cel puțin 78 de pagini din cele 279 și a recurs la tehnica: plagiat prin traducere. Mircea Geoană ar fi tradus zeci de pagini din rapoartele anuale prezentate Congresului SUA de președinții americani Bill Clinton și George W. Bush și le-a integrat în teza sa de doctorat. Niciuna dintre lucrări nu este citată și nu este trecută nici în bibliografie.

Geoană şi-a susţinut teza de doctorat la 18 iulie 2005, când era senator şi preşedinte PSD, la 12 ani după începerea studiilor doctorale, durata legală a unui doctorat, la acel moment, fiind de patru ani.

”Admiterea lui Geoană la doctorat, într-un domeniu specializat, precum Relaţiile Economice Internaţionale, s-a produs deşi acesta nu avea studii în economie”, remarcă PressOne.

Cum răspunde acuzațiilor al doilea om în NATO

„Nu ştiu, eu vă spun că ceea ce am făcut eu cu teza mea de doctorat a fost făcut absolut onest şi nu mă simt cu absolut nimic în afară a regulilor din vremea respectivă. Acum…dacă s-au schimbat regulile între timp, e altceva”, a declarat Geoană pentru PressOne, referitor la lucrarea sa.

Luni, când acuzaţiile au devenit publice, al doilea om în NATO a scris însă pe Facebook un text mai lung pe această temă, în care afirmă că s-a ”trezit” cu o acuzaţie de plagiat şi invocă raţiunile electorale ale articolului, prezentând şi o fotografie a tezei sale de doctorat.

”Din seria caută până găseşti şi, dacă nu găseşti, inventează, mă trezesc astăzi cu o acuzaţie de plagiat a tezei de doctorat pe care am terminat-o acum 20 de ani. De ce astăzi? Probabil pentru că unii s-au speriat de discuţiile din spaţiul public despre o posibilă candidatură a mea. Specialişti în domeniu s-au pronunţat deja public asupra unei teze la care am muncit timp de ani de zile. Când mai multe softuri anti-plagiat spun că NU există similitudini şi totuşi cineva se trezeşte să vină cu o acuzaţie falsă, nu pot decât să mă gândesc la rea-intenţie sau rea-credinţă”, a transmis secretarul general adjunct al NATO.

Comenteaza