Moscova în alertă! Unul dintre oamenii lui Putin a fugit din Rusia

Moscova în alertă! Unul dintre oamenii lui Putin a fugit din Rusia

Anatoli Ciubais, reprezentant special al lui Vladimir Putin pentru relaţii cu organizaţiile internaţionale, s-ar fi retras din funcţia de reprezentant special al lui Putin şi ar părăsit Rusia (surse).

Anatoli Ciubais, considerat unul dintre cei mai importanţi reformatori liberali ai Rusiei, a renunţat la postul de reprezentant special al preşedintelui Vladimir Putin pentru relaţii cu organizaţiile internaţionale, a dezvăluit miercuri pentru Reuters o sursă familiarizată cu această problemă.

Potrivit sursei, care a făcut dezvăluirea sub acoperirea anonimatului, Anatoli Ciubais a părăsit teritoriul Federaţiei Ruse şi nu intenţionează să se întoarcă în ţară.

Anatoli Ciubais este cea mai marcantă personalitate care s-a retras dintr-o funcţie oficială după ce Rusia declanşat aşa-zisa "operaţiune militară specială" în Ucraina.

El a fost numit în postul de reprezentant special al lui Vladimir Putin pentru relaţii cu organizaţiile internaţionale în 2020, după ce a demisionat din funcţia de preşedinte al companiei de stat în domeniul tehnologiilor RUSNANO, pe care a condus-o din 2008. În funcţia de reprezentant special, Ciubais avea sarcina de a atinge "obiective de dezvoltare durabilă".

Contactat la telefon de Reuters pentru a comenta asupra informaţiei, Anatoli Ciubais a pus capăt apelului.

Mulţi oameni îl acuză pe Ciubais de faptul că a permis unui grup mic de magnaţi să se îmbogăţească în timpul campaniei de privatizare din 1990, în timp ce milioane de ruşi au fost lăsaţi în sărăcie în contextul colapsului economic, scrie Agerpres.

În ultimii ani, Anatoli Ciubais a continuat să pledeze pentru reforme economice şi a fost una dintre cele mai marcante personalităţi asociate cu guvernul rus.

În 2010, Ciubais a atenţionat că ascensiunea fascismului este singura mare ameninţare pentru Rusia şi ar putea distruge ţara, aminteşte Reuters.

Potrivit Kremlinului, conflictul în Ucraina scoate la iveală cine sunt "trădătorii" în Rusia. "Unii demisionează, alţii părăsesc ţara. Este o purificare", a declarat joia trecută purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov.

Comenteaza