Mutare şoc anunţată de Ponta: guvern USL-UDMR

Mutare şoc anunţată de Ponta: guvern USL-UDMR
Cifrele exit-poll-urilor sugerează că, după redistribuirea mandatelor, cele două structuri politice ar putea cumula 66% în parlament, procentul necesar revizuirii Constituţiei.

USL încearcă să-şi transforme victoria, care se prefigurează a fi una categorică, într-un zdrobitoare. Printr-o alianţă cu UDMR, social-liberalii şi-ar asigura nu doar majoritatea necesară modificării Constituţiei ci şi o guvernare liniştită, nederanjată de o opoziţie devenită cantitate aproape neglijabilă.

„Am vorbit cu Kelemen Hunor (preşedintele UDMR - n.red.). Mi-a confirmat că, de mâine, e dispus şi vom începe discuţiile pentru a avea o majoritate constituţională, o majoritate guvernamentală şi parlamentară care să permită modificări şi reforme importante în anii care urmează. UDMR-ul acceptă, doreşte să facă parte, alături USL, din majoritatea parlamentară şi coaliţia guvernamentală", a anunţat Ponta (foto). Ulterior, şeful UDMR a confirmat, dar a refuzat să facă orice speculaţii privind pretenţiile sau condiţiile Uniunii.

Deşi Ponta a spus că a făcut acest anunţ abia după ce a obţinut acceptul partenerilor din USL, vicepreşedintele PNL, europarlamentarul Norica Nicolai a fost extrem de vehementă împotriva introducerii UDMR în guvern. „Pot să înţeleg necesitatea unei coaliţii pentru revizuirea Constituţiei, dar nu găsesc nicio justificare ca UDMR să fie în guvern", a declarat Nicolai.

Şi de la Cluj, cooptarea UDMR la guvernare e privită cu rezerve. Preşedintele PNL Cluj, Marius Nicoară şi-ar dori, mai degrabă, o susţinere parlamentară a guvernului din partea UDMR, decât o participare a Uniunii la guvernare. „Nu am o opinie în acest moment, dar, în general, când ai peste 60% (cât ar putea fi proporţia USL în viitorul parlament, după redistribuirea mandatelor - n.red.) nu ai nevoie de aliaţi la guvernare, dar UDMR poate sprijini guvernul, cu toate beneficiile de rigoare pe care le-ar putea avea dintr-o asemenea poziţie", a declarat Nicoară.

Nici preşedintele PSD Cluj, Remus Lăpuşan, nu înghite chiar uşor „găluşca" cu UDMR partener de coaliţie guvernamentală a USL. „Sunt convins că au fost şi mai sunt discuţii în acest sens. Totul depinde de cum vor evolua negocierile, ce pretenţii au, ce oferă. Depinde ce doresc, dacă doresc să ne sprijine să adoptăm măsuri ca România să progreseze, e în regulă, dacă doresc privilegii, nu e în regulă", a comentat Lăpuşan.

Deşi, potrivit exit poll-urilor, UDMR nu are, încă, garantat accesul în parlament, reprezentanţilor săi le surâde, deja, o revenire „la butoane". „Cred că trebuie să vedem mai întâi câte mandate vom avea fiecare. Apoi, dacă USL ne va invita să formăm guvernul, putem discuta intrarea în guvern. Personal nu pot spune dacă am accepta o coaliţie doar pentru revizuirea Constituţiei, sau doar un sprijin parlamentar pentru guvern, dar cred că, dacă faci o coaliţie, o faci şi pentru guvernare şi pentru revizuirea Constituţiei, nu doar pentru Constituţie", a comentat preşedintele UDMR Cluj, Mate Andras Levente.

În schimb, fostul viceprimar Laszlo Attila, nu exclude posibilitatea ca, până la urmă, USL să nu mai aibă nevoie de UDMR. „Sigur, pentru modificarea Constituţiei trebuie două treimi din voturile parlamentului şi asta ar fi cartea noastră (a UDMR - n.red.). Pe de altă parte, dacă USL are 57% la vot, atunci în parlament va avea peste 60%. Este sigur că o parte din PDL-işti şi PPDD-işti vor trece la USL. Dacă adăugăm şi minorităţile, USL ar putea face 66% fără UDMR, aşa că nu e 100% sigur că vor avea nevoie de noi pentru a revizui Constituţia", a spus Laszlo. 7

 

Comenteaza