Niculescu cere Parlamentului European ajutor pentru organizaţiile de agricultori

Niculescu cere Parlamentului European ajutor pentru organizaţiile de agricultori
Europarlamentarul clujean Rareş Niculescu militează pentru sprijinirea organizaţiilor de agricultori, de către Parlamentul European. „Este cea mai bună soluţie pentru ca aceştia să poată obţine, negociind in comun, preţuri mai bune pentru produsele lor în reţelele de magazine", spune el.

În acelaşi timp, a declarat Niculescu, Uniunea Europeană trebuie să instituie reguli cu forţă de lege în privinţa relaţiilor dintre producătorii agricoli şi marile lanţuri de magazine. Aceasta, pentru că încercările anterioare de autoreglementare în domeniu au fost lipsite de succes.

Parlamentul European a aprobat astăzi o rezoluţie referitoare la dezechilibrele din lanţul de aprovizionare cu alimente, prin care solicită, printre altele, măsuri împotriva practicilor abuzive ale cumpărătorilor dominanţi en-gros si cu amănuntul, „care pun sistematic agricultorii intr-o poziţie de negociere inegală", după cum arată Niculescu.

Rezoluţia remarcă faptul că producătorii agricoli beneficiază de o parte din ce in ce mai mică din preţul final al produselor, în timp ce preţurile plătite de consumatori sunt tot mai ridicate.


PE invită Comisia Europeană să înainteze propuneri legislative solide la nivelul UE, pentru a asigura relaţii echitabile şi transparente între producătorii, furnizorii şi distribuitorii de produse alimentare. De asemenea, PE solicită interzicerea unor practici abuzive si neloiale, precum restricţionarea accesului la comercianţi, cum ar fi comisioanele de intrare sau taxa de raft, condiţiile contractuale neloiale, sau modificarea unilaterală a acestora, întârzierea plăţilor.

 

Comenteaza