Noua Dreaptă, maximă aroganţă: capitala României, la Sfântu Gheorghe

Noua Dreaptă, maximă aroganţă: capitala României, la Sfântu Gheorghe
În preajma Zilei Maghiarilor de pretutindeni, organizaţia de inspiraţie legionară Noua Dreaptă (ND) lansează o propunere de o aroganţă evidentă la adresa comunităţii maghiare: mutarea capitalei României în inima Secuimii, municipiul Sfântu Gheorghe, reşedinţa judeţului Covasna.

„Sfântu Gheorghe e un oraş poziţionat chiar în inima României, fiind mult mai accesibil din orice colţ al ţării. În al doilea rând, printr-o astfel de schimbare nu se urmăreşte satisfacerea unei mândrii regionale prosteşti, cum ar putea fi interpretat de unii, dacă viitoarea capitală ar fi la Cluj sau la Braşov. Un oraş mai mic, cum a Sfântu Gheorghe, cu doar 56.000 de locuitori, e mai uşor de dezvoltat decât alte oraşe mai mari din Transilvania, iar, spre deosebire de Bucureşti, are avantajul că se poate construi o imagine nouă, mai bună pentru o capitală, mărimea oraşului permiţând ca multe aspecte ce ţin de dezvoltarea urbană să fe planificate aproape de la zero. În al treilea rând, judeţul Covasna e printre cele mai sărace judeţe din ţară, fapt de care profită separatiştii de la UDMR pentru a-i convinge pe cetăţenii din zonă că autonomia aşa zisului Ţinut Secuiesc e singura lor şansă pentru un trai mai bun. Prin mutarea capitalei la Sfântu Gheorghe, întreaga regiune va cunoaşte o puternică dezvoltare economică.

În plus, dacă noua capitală a României va fi în Transilvania, adepţii separatismului nu vor mai putea da vina pe bucureşteni pentru tot ce merge prost în interiorul arcului carpatic, aşa cum procedează acum pentru a-i dezbina pe români.. De asemenea, prezenţa capitalei României în această regiune istorică va face mult mai dificilă dezmembrarea ţării. ND consideră că o Românie puternică şi prosperă nu poate fi decât o Românie unită, nu o Românie a regiunilor. Totodată, un asemenea pas ar fi cea mai bună soluţie pentru combaterea ideologiei anti-româneşti a ardelenismului, care incită la ură împotriva românilor din afara Ardealului şi caută ruperea regiunii de restul României, fiind doar în interesul organizaţiilor extremiste maghiare. În ceea ce priveşte Bucureştiul, acesta va rămâne în continuare cel mai mare oraş al ţării şi motorul economic al României, exact cum în SUA New York-ul este cel mai important oraş din punct de vedere economic, iar Washington-ul e capitala, cu toate că nu e printre cele mai mari oraşe", se spune în expunerea de motive a ND.

Fireşte, repezentanţii UDMR iau la preţ de matineu trăznaia ND. „Înţeleg aroganţa, dar şi stupiditatea ideii celor de la ND. Toate instituţiile statului sunt la Bucureşti, prin urmare capitala trebuie să rămână la Bucureşti. Când va fi România stat federal, Clujul poate fi o capitală, până atunci va rămâne doar capitala spirituală a Ardealului", a comentat preşedintele UDMR Cluj, deputatul Mate Andras Levente.

Reprezentanţii ND sunt nemulţumiţi de lispa de sprijin din partea primăriei clujene pentru cea de a VII-a ediţiei a marşului în memoria lui Avram Iancu, pe care îl vor organiza din nou în 15 martie la Cluj-Napoca. „Suntem dezamăgiţi de lipsa de implicare a primăriei într-un eveniment identitar românesc, cu atât mai mult cu cât suntem Capitală Europeană a Tineretului şi vrem să fim Capitală Culturală Europeană. Până acum primăria nu a sponsorizat nici un eveniment identitar românesc, în schimb avem Zilele Culturii Maghiare, statuia lui Baba Novac a fost vandalizată, acum vor să pună plăcuţe trilingve. Nu ne place dictatura minorităţilor (etnice sau de altă natură), UDMR dictează şi Emil Boc execută. În problemă plăcuţelor trilingve să facă mai întâi referendum, să vedem dacă clujenii îşi doresc aşa ceva. În plus, cerem demisia viceprimarului Horvath Ana, care mai nou incită la nesupunere civică", a declarat preşedintele ND Cluj Codrin Goia.

Pentru a evita orice incidente, cum a fost cel de anul trecut când slujba de la biserica Sf. Mihail a fost deranjată de scandările manifestanţilor de la ND, primăria a dat autorizaţie pentru desfăşurarea marşului ultranaţionaliştilor români începând cu ora 15, după încheierea manifestaţiei de sărbătorire a Zilei Maghiarilor de pretutindeni. Manifestanţii ND se vor aduna din nou la statuia lui Mihai Viteazu, după care vor urma acelaşi traseu, ca şi anul trecut, pe bulevardul Ferdinand - piaţa Unirii - bulevardul Eroilor - piaţa Avram Iancu.

 

Comenteaza