Orban anunţă o nouă rectificare bugetară

Orban anunţă o nouă rectificare bugetară
| Foto: Arhiva

Premierul Ludovic Orban a anunţat că Executivul va adopta, luni, o nouă rectificare bugetară ca să realimenteze fondul de rezervă al Guvernului pentru efectuarea plăţilor care să asigure cheltuielile de funcţionare pentru autorităţile locale.

„Am introdus pe ordinea de zi (a Guvernului - n.r.) un memorandum pe care va trebui să-l dezbatem, să luăm decizia. De asemenea, o Hotărâre de Guvern pentru a suplimenta bugetul Ministerului Finanţelor cu suma care trebuie plătită în mod obligatoriu în baza titlului executoriu din fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului. Asta va lăsa pe moment fondul de rezervă fără disponibilităţile financiare necesare pentru a putea aloca sumele către autorităţiel locale. Am stabilit împreună cu ministrul Finanţelor ca în cadrul şedinţei de luni să adoptăm o nouă rectificare de buget, astfel încât să realimentăm fondul de rezervă al Guvernului şi să putem să efectuăm plăţile pentru a asigura cheltuielile de funcţionare pentru autorităţile locale”, a afirmat Ludovic Orban, în debutul şedinţei Guvernului de vineri.

Ministrul Dezvoltării Ion Ştefan a explicat că a găsit o situaţie extrem de gravă la prefecturi care au solicitat bani mulţi.

„Demersurile Guvernului liberal cu privire la asigurarea cheltuielilor de funcţionare pentru UAT-uri, prin radiograma trimisă în cursul zilei de ieri către prefecturi, a dat rezultate. Situaţia este extrem de gravă. Am primit din partea tuturor prefecturilor aceste solicitări dar faptul cel mai grav şi surpinzător este dimensiunea acestor cereri”, a precizat Ion Ştefan, în cadrul reuniunii Executivului, conform Mediafax.

În replică, premierul Orban i-a transmis mininistrului că Guvernul nu are de gând să plăteasc cheltuieli „scoase din burtă”.

„Analizând aceste solicitări, am văzut că şi-au trecut plata unor cheltuieli materiale servicii, plata unor cheltuieli de investiţii, practic, nu pentru asta sunt destinaţi banii, ci pentru a permite fiecărei primării să-şi încheie anul, să poată să facă faţă plăţilor care fac parte din cheltuielile de funcţionare. Evident, dacă e vreo problemă legată de pericolul de a pierde fonduri europene din lipsa unei cofinanţări, se poate accepta în mod excepţional şi alocarea unei sume. Dar numai în acele localităţi unde nu există resursele financiare. Nu plătim cheltuieli scoase din burtă”, a subliniat şeful Executivului.

Prim-ministrul a atras atenţia că nu vrea să vadă pe listă primării care au primit deja bani din alocările acordate de fostul Cabinet PSD.

„Nu vreau să văd pe lista pe care o veţi înainta la hotărârea de Guvern, nicio primărie care a primit bani din alocările acordate de Guvernul PSD, din suma de 1,4 miliarde sau din alte sume de-a lungul anului. Dacă vine vreo primărie cu cerere de bani, după ce a primit bani din fondul de rezervă, evident, nu voi accepta. Să vă uitaţi pe «deştepţii», să spun între ghilimele, care au contracte pe fantomaticul fond de dezvoltare ţi investiţii, şi acolo trebuie operată o extragere din anexă a celor care au fost primii la şmecheria pusă la cale cu fondul de dezvoltare şi investiţii”, a conchis Orban.

Comenteaza