Organizaţii neguvernamentale: Programarea alegerilor parlamentare şi prezidenţiale în trei duminici consecutive, de natură să creeze confuzie alegătorilor

Organizaţii neguvernamentale: Programarea alegerilor parlamentare şi prezidenţiale în trei duminici consecutive, de natură să creeze confuzie alegătorilor

Mai multe organizaţii neguvernamentale consideră că programarea alegerilor parlamentare şi prezidenţiale în trei duminici consecutive este de natură "să creeze confuzie în rândul electoratului", să îngreuneze organizarea procesului electoral şi să reducă transparenţa şi coerenţa acestuia.

"Ne arătăm îngrijorarea cu privire la modul în care partidele politice schimbă datele alegerilor constant şi nu ţin cont de interesul public atunci când iau astfel de decizii. (...) Programarea alegerilor parlamentare şi prezidenţiale în trei duminici consecutive este de natură să creeze confuzie în rândul electoratului, să îngreuneze organizarea procesului electoral şi să reducă transparenţa şi coerenţa acestuia, în mod nejustificat. Ne arătăm îngrijorarea cu privire la modul în care partidele politice schimbă datele alegerilor constant şi nu ţin cont de interesul public atunci când iau astfel de decizii.

Cu toate că speram că decidenţii politici au înţeles să nu repete greşeala comasării alegerilor, suntem convinşi că varianta organizării acestora la date atât de apropiate va genera probleme legate de suprapunerea campaniilor electorale şi dificultăţi logistice care au afectat şi organizarea alegerilor din 9 iunie", se arată într-un comunicat de presă remis marţi de Expert Forum.

Organizaţiile semnatare ale acestui comunicat sunt: Coaliţia Vot Corect - Expert Forum, Centrul pentru Resurse Civice, Asociaţia Civica, Centrul pentru Studiul Democraţiei, Rădăuţiul Civic, Observatorul Electoral şi Code for Romania, Centrul de Resurse pentru participare publică, ActiveWatch, APADOR CH, Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile.

Potrivit acestora, modul în care au fost programate alegerile nu va face decât să creeze "o confuzie generalizată" pentru toţi participanţii la procesul electoral.

"Suprapunerea alegerilor va necesita din nou cel mai probabil modificarea legislaţiei electorale. Emiterea unei OUG din scurt şi cu consultări limitate nu este de dorit şi riscă să încalce din nou principiile constituţionale şi standardele internaţionale la care România a aderat. Anticipăm că organizarea a două tipuri de alegeri intercalate cu reguli şi proceduri diferite va crea confuzie în rândul electoratului. Suprapunerea campaniilor electorale va afecta posibilitatea alegătorilor de a face o alegere informată, iar subiectele de interes public din programele partidelor, respectiv candidaţilor vor fi mai greu de urmărit", mai spun semnatarii comunicatului.

Aceştia afirmă că anunţarea candidaţilor care vor participa la cel de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale cu o săptămână înaintea alegerilor parlamentare va polariza campania pentru parlamentare, favorizând partidele care vor avea candidaţi în turul al doilea. În opinia organizaţiilor, unele partide vor fi în situaţia de a se alia pentru turul al doilea al alegerilor prezidenţiale cu aceleaşi partide cu care se află în competiţie la parlamentare.

Organizaţiile neguvernamentale consideră, în acest context, că orice modificări legislative trebuie realizate în timp util, în conformitate cu principiile constituţionale şi standardele internaţionale, respectiv conform principiilor transparenţei decizionale.

"AEP trebuie să înceapă cât mai curând o amplă campanie de informare a alegătorilor cu privire la regulile de organizare a alegerilor, în special cu privire la locul unde vor putea vota. Recomandăm AEP să ia măsuri urgente pentru consolidarea Corpului experţilor electorali, prin recrutarea şi instruirea de noi membri, pentru a asigura suficient personal pentru cele trei weekenduri consecutive şi pentru a evita numeroasele înlocuiri succesive la nivel de birouri electorale ale secţiilor de votare care au afectat alegerile din 9 iunie", mai menţionează comunicatul. 

Comenteaza