Parlamentarii clujeni trăiesc bine cu bani de la stat

Parlamentarii clujeni trăiesc bine cu bani de la stat
Deputatul Cornel Itu are o firmă de confecţii metalice prin care a încheiat contracte cu patru primării clujene şi cu mai multe instituţii de stat, în valoare de 1,5 milioane de lei.
Firma deputatului PSD de Cluj Cornel Itu câştigă 1.501.669 de lei din contracte cu statul, potrivit cursdeguvernare.ro. Dar nu este singurul parlamentar clujean care, direct sau prin rude de gradul întâi, a avut acces la contracte pe bani publici.

Firma de confecţii metalice a lui Itu, Mecsom SA, are încheiate zece contracte, în 2009 şi 2010, cu Primăria Căşeiu, Primăria Mintiul Gherlii, Primăria Câţcău, Primăria Chinteni, toate din judeţul Cluj, Palatul Copiilor Cluj, respectiv Direcţia Generală Ajutor de Stat, Practici Neloiale şi Preţuri Reglementate din Ministerul Finanţelor. Ca o coincidenţă, primarii din Căşeiu, Mintiul Gherlii şi Chinteni sunt membri PSD, iar primarul din Câţcău este în PNL, dar viceprimarul comunei provine tot din PSD. De asemenea, Palatul Copiilor este condus de consilierul judeţean PSD Valentin Cuibus.

Un alt deputat de Cluj, Mate Andras Levente, de la UDMR, are două contracte de asistenţă juridică încheiate în 2005 de Cabinetul de Avocatură “Mate Andras” cu Agenţia Domeniilor Statului (ADS), în valoare de 26.000 de euro. Potrivit cursdeguvernare.ro, fiul senatorul PDL de Cluj Mihail Hărdău, Andrei Hărdău, are un contract de prestări servicii, încheiat anul trecut pentru o perioadă de trei ani cu AJOFM Cluj. Valoarea este de 200 de lei pentru ora de lucru.

“Eu am candidat (pentru Camera Deputaţilor - n. red.) fiind administrator al unei firme cu mai mulţi acţionari. După ce am intrat în parlament, am demisionat. Sincer să fiu, nu cunosc în detaliu toate contractele, dar sunt sigur că s-au obţinut şi s-au derulat conform legii. Oricum, din totalul contractelor acestei firme, contractele cu statul reprezintă 5-6%. Dacă, la un moment dat, legea îmi va cere să dispar şi din acţionariatul firmei, o voi face şi pe asta”, a declarat Itu.

Directorul Palatului Copiilor recunoaşte existenţa contractului cu firma lui Itu. “Într-adevăr, a avut un contract în valoare de 320.000 de lei, lucrarea a fost pusă pe SEAP (Sistemul Electronic de Achiziţii Publice) şi a fost atribuită prin licitaţie publică”, a afirmat Cuibus. El nu şi-a mai amintit despre ce tip de lucrare a fost vorba. Primarul comunei Chinteni, Lucia Suciu, spune că nu ştia că firma Mecson i-ar aparţine lui Itu. “Sincer, nici nu ştiam că e firma domnului Itu. A fost un contract de amenajare a unui teren de sport, dar, cum n-am mai primit bani, a fost sistat. S-au montat doar stâlpii de susţinere, în valoare de 5.000 de lei. Valoarea totală a contractului era de 40.000 de lei şi a fost atribuit prin încredinţare directă, deoarece nu depăşea 15.000 de euro”, a declarat Suciu. Primarul din Căşeiu, Silviu Boldor, spune că a lucrat cu firma lui Itu pentru că ar fi fost “cea mai bună din zonă”. “În 2008 a împrejmuit un teren de fotbal, iar anul trecut ne-a montat două copertine la primărie şi la dispensar, în valoare totală de 1.500 de lei. În primul caz nu mai ţin minte suma, dar a fost selecţie de oferte, iar anul trecut, pentru 1.500 de lei, ce selecţie să mai fi făcut, a fost încredinţare directă, pentru că e cea mai bună firmă din zonă”, a explicat Boldor.

Şi Mate recunoaşte existenţa contractului cu ADS, despre care spune însă că este unul păgubos. “Nu e un secret acel contract, am mai vorbit despre el în presă. E făcut în 2005 şi, din păcate, nu-l pot rezilia unilateral. Nu toţi acei bani reprezintă comisionul meu, în acea sumă intrând şi taxele de timbru şi cheltuielile de deplasare. Câştig cam 400-500 de lei pe lună. Acum nu aş mai face un asemenea contract”, a afirmat Mate. Hărdău spune că n-are nici o legătură cu activitatea profesională a fiului său. “Copilul e specialist în soft şi lucrează la o firmă germană, nici nu ştiu cum îi spune. Ştiu că a mai fost solicitat şi de alte firme, dar habar n-am ce face acolo”, a declarat Hărdău.

Afaceri cu statul “la greu” în parlament

În total, 24 de senatori din cei 137 aflaţi în Senatul României derulează afaceri cu instituţii ale statului prin firmele lor sau ale rudelor de gradul întâi, potrivit declaraţiilor de interese depuse pe site-ul parlamentului. Suma totală obţinută de aceştia se ridică la peste 33 de milioane de euro. De asemenea, firmele a 48 din cei 334 de deputaţi din Parlamentul României au încheiat în ultimii ani contracte cu diverse instituţii ale statului, în valoare de aproape 225 de milioane de euro, potrivit ultimelor declaraţii de interese postate pe site-ul Camerei Deputaţilor.

Ionel LESPUC, Valentin MĂLĂESCU


Comenteaza