PC Cluj are magnet la traseişti

PC Cluj are magnet la traseişti
Anul acesta toţi politicienii migratori au avut aceeaşi destinaţie: Partidul Conservator. În premieră, un fost membru UDMR a trecut la un partid românesc.

După ce nu demult conservatorii au achiziţionat doi parlamentari, Vicenţiu Irimie de la PDL şi Ioan Moldovan, de la PPDD, ieri s-au ales şi cu un primar, Horvath Marton din Mociu. Potrivit unor surse din PC, primarul din Valea Ierii, Gabriel Duma, a bătut deja palma cu conservatorii şi mai aşteaptă doar să fie exclus din PDL pentru a nu-şi pierde mandatul. Liderul PC Cluj, Şerban Rădulescu, el însuşi aflat la al patrulea partid, spune că mai negociază cu trei primari din judeţ.

Dacă cei doi deputaţi au ajuns la conservatori după ce le-a fost refuzată reprimirea în PSD, Horvath ,se pare, potrivit unor surse, că tot la uşa social-democraţilor a bătut prima dată, cu acelaşi „succes". Horvath este primul membru UDMR care părăseşte formaţiunea maghiară şi ajunge la un partid românesc. Spre deosebire de primarul din Valea Ierii, Horvath s-a putut înscrie în PC fără să rişte să-şi piardă mandatul şi asta mulţumită verdictului de colaborator al Securităţii, confirmat de instanţă. Cum în UDMR nu sunt permise candidaturile foştilor colaboratori ai Securităţii, Horvath a fost obligat să candideze, vara trecută, ca independent, prin urmare, pe parcursul actualului mandat de primar, poate schimba câte partide doreşte, fără să fie sancţionat de legea antimigraţie.

Horvath recunoaşte că s-a înscris în PC pentru că e la putere. „Nu puteam sta la infinit independent, vreau să-mi dezvolt comuna, să dezvolt zona, pentru că sunt conducătorul Grupului de Acţiune Locală care reuneşte 14 comune din Câmpia Transilvaniei, iar penrtru asta am nevoie de susţinerea unui partid aflat la guvernare, cum este PC. Eu am rămas în relaţii foarte bune şi cu foştii mei colegi din UDMR şi cu preşedintele organizaţiei, Mate Andras Levente, şi cu vicepreşedintele consiliului judeţean, Vakar Istvan. Nu m-am certat cu nimeni de acolo, am rămas prieten cu toţi", şi-a explicat el alegerea. La rândul său, preşedintele PC Cluj, Şerban Rădulescu spune că partidul său a făcut o achiziţie foarte bună. „Domnul Horvath e un om de valoare, un primar foarte bun, susţinut de comunitate, un câştig pentru partidul nostru. Nu vă ascund că mai sunt primari în judeţ cu care ne aflăm în discuţii, cel puţin trei, cărora, însă, nu pot să le dau numele, deocamdată", a declarat Rădulescu. El are şi o explicaţie pentru faptul că toţi „migratorii" din Cluj „parchează" la PC. „Faptul că oamenii valoroşi vin la noi dovedeşte că suntem un partid puternic, serios, cu potenţial , care adună oameni valoroşi în jurul unui proiect comun, să facem un altfel de politică, în favoarea nevoilor oamenilor", a afirmat Rădulescu.

Cu totul alte explicaţii au ceilalţi lideri politici clujeni pentru atractivitatea conservatorilor. „Fiind un partid mic, există mult mai multe poziţii de oferit. Noi suntem un partid mare, la noi e concurenţă pe funcţii", a apreciat preşedintele PNL Cluj, senatorul Marius Nicoară. În schimb, omologul său din fruntea PSD Cluj, Remus Lăpuşan, crede că la conservatori uşile sunt mult mai larg deschise. „Probabil cei de la PC încurajează astfel de lucruri. Noi n-am avut o strategie prin care să încurajăm migraţia, chiar am respins-o. Nu neg că au existat şi la noi discuţii cu primari, cu consilieri locali, dar niciunul n-a trecut de uşa partidului. Pe de altă parte, în Cluj, noi avem organizaţii foarte bune aproape în fiecare comună, aşa că nu prea avem de ce să aducem pe altcineva. Eu cred că în România ar trebui să se aşeze odată lucrurile din acest punct de vedere", a comentat Lăpuşan.


Şeful PDL Cluj, Daniel Buda, îi dă dreptate lui Nicoară. „PNL şi PSD sunt bine garnisite cu oameni, iar, din acest punct de vedere, PC e mai frecventabil, pentru că poate oferi mult mai multe oportunităţi. Amintesc, însă, că acest păcat al racolărilor l-a săvârşit şi PDL şi nu pot spune că a fost un lucru bun", a comentat Buda. El evită să spună dacă îl va ajuta pe Duma să migreze şi el la PC. „Primarul din Valea Ierii este, deocamdată, membru PDL şi, când am vorbit ultima dată cu el, nu mi-a spus nimic despre vreo intenţie de plecare. Am vorbit acum cu consilierii noştrii din comună şi mi-au spus că nu va pleca la alt partid. Dacă va dori acest lucru, decizia excluderii sau nu va aparţine structurilor de partid", s-a limitat să spună Buda. Duma nu a putut fi contactat.

Preşedintele UDMR Cluj, deputatul Mate Andras Levente, nu are o explicaţie pentru apetenţa politicienilor traseişti pentru PC. „Probabil toţi îşi doresc să ajungă într-un partid aflat la guvernare, dar nu înţeleg de ce tocmai în PC", a spus Mate. În schimb, el nu pare foarte deranjat de alegerea fostului său coleg din Mociu. „Horvath Marton a candidat, la ultimele alegeri, ca independent şi ce face acum nu comentez. În rest, într-adevăr, sunt în relaţii foarte bune cu el, chiar de prietenie, care n-au nici o legătură cu politica", a declarat Mate.

Comenteaza