PDL a identificat ţinta: Ioan Rus

PDL a identificat ţinta: Ioan Rus
Democrat liberalii cer capul ministrului Administraţiei şi Internelor, Ioan Rus. Motivul invocat: declaraţiile privind “mini-recensămintele”.

Prim-vicepreşedintele PDL Cezar Preda a declarat, duminică, într-o conferinţă de presă, că formaţiunea sa cere demisia ministrului de Interne Ioan Rus pe care îl consideră descalificat de "mascarada" pe care a făcut-o în legătură cu organizarea mini-recensământului. Preşedintele interimar Crin Antonescu neagă vreo discuţie în acest sens.

"Cerem ca ministrul Ioan Rus să demisioneze imediat. A fost în afara oricărui profil de ministru de Interne al UE cu ce a spus public în faţa a 22 de milioane români, că mini-recensământul în mediul rural se rezumă la primari şi la 2-3 oameni vajnici care o întreabă pe ţaţa Maria dacă Vasile e acasă, iar dacă ţaţa Maria spune că nu e acasă şi e plecat în străinătate, acest cetăţean european îşi pierde dreptul de vot.Asta este atitudine de ministru de Interne? Noi spunem că nu şi domnul ministru Rus trebuie să plece", a precizat Cezar Preda. El a menţionat că "mascarada" mini-recensământului îl descalifică pe ministrul Ioan Rus şi a cerut ca această "mascaradă" să înceteze imediat.

Ministrul Administraţiei şi Internelor (MAI), Ioan Rus, a declarat că actualizarea listelor electorale va presupune un "mini-recensământ", care va fi făcut de autorităţile locale până în 24 august, prin vizite foarte scurte, de "trei secunde", de la domiciliul românilor.

Întrebat pe ce bază şi în ce mod va fi realizat, concret, mini-recensământul, ministrul Administraţiei şi Internelor a precizat că Guvernul ar urma să emită la începutul săptămânii viitoare un act normativ prin care să împuternicească primăriile pentru activitatea de verificare a datelor în teren. "O facem direct pe secţiile de vot. Fiecare secţie de votare are o mie şi ceva de persoane. Acolo sunt listele. Nu verificăm altceva decât concordanţa între componenţa nominală a listei şi existenţa persoanei fizice. Şi va trebui să meargă... Va trebui luni sau marţi o Hotărâre de Guvern, prin care împuternicim instituţiile descentralizate, primarii, mă rog, cine vom stabili, să facă acest lucru, da. Numai că la recensământ sunt o sută de formulare, că acolo e recensământul populaţiei şi locuinţelor. O discuţie de acest fel acolo durează o jumătate de oră, aici durează trei secunde", a declarat Ioan Rus, citat de Mediafax.

Întrebat ce se va întâmpla în cazul celor care nu vor fi găsiţi acasă la acest demers, ministrul a spus că, în mediul rural, se va merge pe soluţia întrebării vecinului şi a admis că, la oraşe, va fi "mai complicat". "La nivelul comunităţilor rurale, de exemplu, întrebi vecinul: "mă, Popescu Vasile există?". "Există de-adevăratelea". Acolo, dacă merg primarul şi câţiva locuitori de nădejde ai satului, rezolvă asta în trei zile, în fiecare sat. La oraş va fi mai complicat. O să vedem. Am cerut tuturor primăriilor, prefecţilor, până marţi să ne dea şi sugestii şi eventuale probleme care ei anticipează că pot apărea, astfel încât să le putem rezolva", a spus Rus.

Preşedintele interimar Crin Antonescu a negat, sâmbătă, că ar fi discutat cu premierul Victor Ponta despre remanierea ministrului Administraţiei şi Internelor, Ioan Rus, cel care s-a ocupat de datele în baza căruia s-a organizat referendumul.

Întrebat de moderator dacă a vorbit cu Victor Ponta despre necesitatea remanierii celor care s-au ocupat de referendum, respectiv a celor de la MAI, în speţă a lui Ioan Rus, Antonescu a negat, el precizând că o remaniere este strict o problemă internă a Gvernului.

"O remaniere este strict o problemă internă a Gvernului. Am vorbit ani de zile despre faptul că domnul fost preşedinte (Traian Băsescu, n.r.) îşi aroga un rol excesiv, supraconstituţional, în poveste asta şi nu am să fac ce i-am reproşat dânsului. Nu e treaba mea, ci a premierului, eventual a Guvernului în întregul său dacă doresc să facă o remaniere", a spus Antonescu, la Antena3.Întrebat ce a discutat cu Victor Ponta la Guvern, Antonescu a răspuns: "Nu am discutat asta. Am discutat nişte lucruri care ţin de acele aspecte de stabilitate despre care am vorbit, despre dinamica monedei naţionale şi chestiunile economice".

Băsescu: "Guvernul este într-o oareşcare belea"

Preşedintele suspendat, Traian Băsescu, a declarat, aseară, într-o declaraţie de presă, că nu poate fi trist deoarece a citit legea. "În legea referendumului, legea 3/2000, la art. 21 se face următoarea precizare: Cetăţeanul care în ziua referendumului naţional se află în altă localitate decât în cea în care este înscris în lista electorală, poate să-şi exercite dreptul de vor la orice secţie de votare, urmând a fi înscris pe o listă specială".În legea care modifică legea referendumului scrie: Demiterea preşedintelui este aprobată dacă a întrunit majoritatea cetăţenilor României înscrişi în listele electorale. LISTE electorale. Care însumează toate tipurile de liste existe. În legea pentru alegerea preşedintelui, legea 370/2004, art 2, alin. c: "Listele electorale permanente cuprind cetăţenii români cu drept care au împlinit vârsta de 18 ani până în ziua alegerilor, inclusiv." Aici aveţi explicaţia de ce eu am spus la un moment ca dacă se fac corect listele electorale pentru referendum vor fi de ce sunt mai mult cu 300.000 de electori. În 2007, Guvernul Tăriceanu a dispus ca pentru alegerile legislative şi locale să fie scoşi din listele electorale permanente cetăţenii care au domiciliul în altă ţară. Nu s-a referit şi la alegerile prezidenţiale şi la referendumul pentru demiterea preşedintelui. Listele care au fost folosite la locale au fost şi la referendum. Dar pentru preşedinte listele electorale îi includ şi pe cei cu domiciliul în străinătate. Guvernul este într-o oareşcare belea. Eu nu o să le cer acum efortul să mărească cvorumul cu încă 460.000 de electori. Nu pot să o cer pentru că cifra electorală a fost acceptată de BEC şi pe baza ei s-au desfăşurat alegerile. Referendumul. 18,3 milioane. Ce ştiu sigur este că aşa cum precizează în lista electorală permanentă pentru alegerea sau destituirea preşedintelui include toţi cetăţenii români indiferent unde au reşedinţa sau rezidenţa. Pentru că sunt unii care se întreabă de ce Băsescu nu este trist este pentru că eu am citit legea", a arătat Băsescu.

(D.P.)

 

Comenteaza