Pe urmele banilor: Procurorii ştiu exact unde îşi duc infractorii averile, dar nu le puteau recupera. Până acum
- Scris de Diana Cîmpean
- 01 Noi 2018, 13:40
- Politica
- Ascultă știrea
Procedurile de confiscare a averilor dobândite în urma infracțiunilor şi scoase în afara Uniunii Europene sunt blocate de legislaţia şi instituţiile statului român, chiar dacă anchetatorii deţin toate informaţiile despre banii respectivi, a declarat europarlamentarul Cătălin Ivan la Realitatea FM Cluj.
În Parlamentul European au fost aprobate noi reguli, menite să faciliteze cooperarea transfrontalieră pentru confiscarea averilor ilicite.
“Am vorbit cu cei de la DIICOT, ei ştiu exact unde şi-au dus ai noştri averile, numai că nu au resurse, nu sunt lăsaţi de legislaţia şi instituţiile statului român să ajungă la banii respectivi. Vom crea un mecanism, la nivel european, prin care averile ilicite scoase în afara Uniunii Europene să fie recuperate de aceasta, nu de fiecare stat în parte, pentru că în statele membre uneori nu există dorinţă politică. Politicienii se acoperă unii pe alţii, pentru că nu ştiu când ajung ceilalţi la guvernare. De aceea există o înţelegere tacită între ei ca aceste mecanisme să nu funcţioneze, nu doar în România, ci şi în alte ţări”, a declarat eurodeputatul.
Uniunea Europeană schimbă "regulile jocului"
Prin noul act legislativ, aprobat în Parlamentul European, regulile actuale vor fi înlocuite printr-un regulament, aplicat în toate statele membre, care va permite executarea mai rapidă și eficientă a ordinelor de înghețare și confiscare. Actul normativ include termene limită mai stricte pentru autorități și certificate standard pentru toate țările UE. Totodată, acesta cuprinde toate tipurile de infracțiuni și acordă prioritate restituirii bunurilor către victime.
„Dacă noi creăm un mecanism european prin care toate informaţiile să ajungă într-o bază de date comună, Uniunea Europeană poate negocia în numele statului membru cu statele unde îşi duc ei banii. Dau nişte exemple la întâmplare: Brazilia, Madagascar. Când UE consideră că sunt afectate interesele financiare ale Uniunii, atunci când corupţia este mare într-un anumit stat membru, se simplifică toată procedura de confiscare, pentru că statele respective vor da acces mult mai uşor la informaţii şi vom putea ajunge mai repede şi cu acurateţe mult mai mare fix acolo unde au fost duşi banii, prin interpuşi, firme fantomă sau offshore-uri”, a adăugat Cătălin Ivan.
Prea mulți bani rămân în mâinile infractorilor
Activitățile infracționale generează aproximativ 110 miliarde de euro anual în UE. Un raport Europol din 2016 a arătat că 98,9% din profituri rămân la dispoziția infractorilor; 2,2% din încasările din infracțiuni au fost confiscate sau înghețate provizoriu în UE în perioada 2010-2014, însă doar 1,1% au fost confiscate definitiv.
Eurodeputații au aprobat pe 4 octombrie noile reguli care facilitează cooperarea transfrontalieră pentru confiscarea bunurilor dobândite în urma infracțiunilor, duse în afara Uniunii Europene.
După votul în plen, regulamentul se va întoarce la Consiliul European pentru aprobarea finală. Acesta se va aplica la 24 de luni după intrarea sa în vigoare.
Propunerea face parte dintr-o serie de măsuri care vizează combaterea finanțării terorismului și a crimei organizate. Parlamentul European a aprobat deja reguli mai stricte împotriva spălării de bani și pentru controale mai stricte ale fluxului de numerar .