Pensiile speciale| OUG, pe agenda ședinței de astăzi a Guvernului

Pensiile speciale| OUG, pe agenda ședinței de astăzi a Guvernului
Guvernul se reuneşte astăzi în şedinţă, iar pe ordinea de zi se află și ordonanţa de urgenţă care reglementează pensiile speciale.

"Cuantumul pensiilor militare de stat se actualizează, din oficiu, în fiecare an, cu rata medie anuală a inflaţiei, indicator definitiv, cunoscut la data de 1 ianuarie a fiecărui an în care se face actualizarea şi comunicat de Institutul Naţional de Statistică. Dacă în urma actualizării rezultă un cuatum al pensiei mai mic, se păstrează cuantumul pensiei aflat în plată".

Articolul 60 stabileşte că pensia militară nu poate fi mai mare decît media soldelor sau salariilor nete corespunzătore soldelor sau salariilor brute cuprinse în baza de calcul a pensiei:

"Cuantumul net al pensiei militare de stat nu poate fi mai mare decât media media soldelor sau salariilor nete corespunzătore soldelor sau salariilor brute cuprinse în baza de calcul a pensiei", se arată la articolul 60.

Ministrul Apărării, Adrian Ţuţuianu, a făcut mai multe precizări despre pensiile militarilor şi a dat asigurări că pensiile nu vor scădea și nici vârsta de pensionare.

"Vreau să fac nişte lămuriri. În primul rând, nu vor scădea pensiile. În al doilea rând, vârsta de pensionare nu se modifică. De asemenea, vreau să precizez că ordonanţa care va fi prezentată astăzi în şedinţa de Guvern este realizată de Ministerul Muncii, Ministerul Apărării Naţionale şi Ministerul Afacerilor Interne. (...) Recunoaştem sacrificiul şi profesionalismul militarilor, a căror întreagă viaţă a fost pusă sub semnul misiunilor dificile. În acelaşi timp însă, trebuie să asigurăm stabilitatea şi predictibilitatea bugetară în ceea ce priveşte stabilirea pensiilor militare de stat şi actualizarea cuantumului. Suntem în situaţia în care unele pensii sunt mai mari decât salariile. La un moment dat, bugetul ţării nu va putea suporta o astfel de aşezare, prin urmare încercăm să evităm acest lucru", a afirmat Adrian Ţuţuianu, într-o conferinţă de presă.

 

sursa:realitatea.net

Comenteaza