Video Foto PNL Cluj a marcat startul campaniei electorale pentru alegerile Prezidențiale: „Nicolae Ciucă este omul potrivit la locul potrivit”
- Scris de Ziua de Cluj
- 25 Oct 2024, 11:40
- Politica
- Ascultă știrea
Liberalii clujeni au marcat, vineri, 25 octombrie 2024, startul campaniei electorale pentru alegerile Prezidențiale din 2024.
Conducerea PNL, alături de alți membri de partid, a participat, vineri, în fața sediului partidului de pe Bulevardul Eroilor, la un moment simbolic de începere a startului campaniei electorale pentru alegerile Prezidențiale.
Liderul PNL Cluj, europarlamentarul Daniel Buda, a transmis că Nicolae Ciucă este singura persoană care poate garanta României o pace, o stabilitate și un parcurs european.
„Suntem la startul campaniei pentru alegerile prezidențiale. Dragi români, este startul celei mai importante campanii prezidențiale din 1990 și până astăzi. Românii vor avea de ales între 14 candidați care vor trebui să reprezinte interesele României pentru următorii 5 ani de zile. PNL vine cu cea mai bună ofertă pe care românii o pot avea pe masă. Nicolae Ciucă, un om care de-a lungul timpului s-a validat din punct de vedere profesional în fiecare etapă pe care a parcurs-o.
Trăim într-o perioadă destul de complicată. Avem război la graniță, dar și în lume. Nicolae Ciucă este singura persoană care poate garanta României o pace, o stabilitate și un parcurs european. Niciun alt candidat nu se ridică la nivelul domnului Ciucă. Fie că vorbim de Ciolacu, care și-a luat Bacalaureatul la 38 de ani și nu făcut performanță la guvernare. Fie că vorbim de Mircea Geoană, fost lider al PSD, care acum se erijează în independent. Fie de Elena Lasconi care nu știe seara unde a fost dimineața.
Ce să mai spunem de Geroge Simion, un om care și-a demonstrat limitele. România este într-un pericol major legat de ceea ce înseamnă influențele Rusiei. Partidul AUR a votat mereu împotriva ajutorului dat Ucrainei și face jocul Rusiei. De aceea spunem că Nicolae Ciucă poate garanta parcursul european al României. Îi indemnăm pe toți să-l voteze la aceste alegeri prezidențiale”, a declarat Daniel Buda.
Primarul Clujului: „Este nevoie de un președinte al României care să țină steagul sus”
Edilul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, a spus că este de datoria fiecărui român să meargă la vot și să-și aleagă președintele pentru următorii ani.
„După cum știm, o dată la 5 ani ne stabilim busola politică cu privire la ceea ce facem ca țară. În primul rând, îi invit pe români să participe la aceste alegeri. Este treaba fiecăruia dintre noi ce se va întâmpla la alegerile prezidențiale. În al doilea rând, să judece, să analizeze și să ia decizia corectă care să țină de interesul țării. Vremurile sunt mai dure ca niciodată. Partea care ține de securitate este mai importantă ca oricând. Avem război la graniță, în Orientul Mijlociu, dictatorii își dau mâna, ș.a.m.d. Vecinii de la Răsărit nu ne-au dorit niciodată binele.
Astfel, trebuie să ne gândim ce facem cu România. Viitorul țării stă în fiecare dintre noi. Noi considerăm că avem cel mai potrivit candidat în acest moment. Ne trebuie omul potrivit la locul potrivit. Îi invit pe clujeni să reflecteze, să analizeze toți candidații. Nicolae Ciucă s-a validat în câmpul bătăliei și cunoaște tot ce ține de apărarea țării. Vrem să trăim în democrație. Nu există un alt candidat care să ne garanteze că această țară nu va derapa de la democrație.
Este nevoie de un președinte al României care să țină steagul sus. El are acel echilbru pentru această funcție. Este nevoie de cineva care să nu cadă în extreme. Acest om capabil să aducă echilibrul între autoritățile statului este Nicolae Ciucă. El nu este în politică de 20-25 de ani. Este un om pe care dacă îl cunoști îți dai seama cât de potrivit este pentru funcția de președinte al României. Sarcina PNL-ului este să-l facă cunoscut. Dacă lumea îl va cunoaște cu adevărat sunt sigur că va fi prima opțiune”, a afirmat Boc.
Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj, este de părere că Nicolae Ciucă are calitățile umane fundamentale pentru funcția de șef al statului.
„Aș vrea să vorbesc puțin despre omul Nicolae Ciucă, dincoloe de lucrurile spuse anterior. El este singurul candidat la alegerile prezidențiale cu maturitatea, cinstea și experiența de viață a a unui bun președinte. Este omul care crede în ceea ce face și face ce spune. Este un patriot adevărat, un militar de carieră și singurul candidat care și-a riscat la propriu viața pentru țară.
Aceste calități ale omului Nicolae Ciucă sunt fundamentale pentru funcția de președinte al României. Un om bun poate genera numai lucruri bune pentru poporul său. Avem un candidat care nu este un politician de carieră. Este sincer în abordare și nu vrea să pare altcineva decât este. Are politica fundamentală a vieții și politica rezolvării problemelor acestei țări. Un om care să conducă țara trebuie să aibă asemenea calități”, a precizat Tișe.
Ordinea pe buletinul de vot la alegerile prezidențiale
Primul tur al alegerilor prezidențiale va avea loc pe 24 noiembrie, iar cel de-al doilea tur este programat în data de 8 decembrie. Cei 14 candidați pentru Cotroceni se vor regăsi pe buletinul de vot în următoarea ordine:
Poziția nr. 1 – ELENA-VALERICA LASCONI – Uniunea Salvați România;
Poziția nr. 2 – GEORGE-NICOLAE SIMION – Alianța pentru Unirea Românilor;
Poziția nr. 3 – ION-MARCEL CIOLACU – Partidul Social Democrat;
Poziția nr. 4 – NICOLAE-IONEL CIUCĂ – Partidul Național Liberal;
Poziția nr. 5 – HUNOR KELEMEN – Uniunea Democrată Maghiară din România;
Poziția nr. 6 – MIRCEA-DAN GEOANĂ – candidat independent;
Poziția nr. 7 – ANA BIRCHALL – candidat independent;
Poziția nr. 8 – ALEXANDRA-BEATRICE BERTALAN-PĂCURARU – Alternativa pentru Demnitate Națională;
Poziția nr. 9 – SEBASTIAN-CONSTANTIN POPESCU – Partidul Noua Românie;
Poziția nr. 10 – LUDOVIC ORBAN – Forța Dreptei;
Poziția nr. 11 – CĂLIN GEORGESCU – candidat independent;
Poziția nr. 12 – CRISTIAN DIACONESCU – candidat independent;
Poziția nr. 13 – CRISTIAN-VASILE TERHEȘ – Partidul Național Conservator Român;
Poziția nr. 14 – SILVIU PREDOIU – Partidul Liga Acțiunii Naționale.
Campania electorală pentru alegerile prezidențiale începe oficial de vineri, 25 octombrie. În cursă au rămas în final 14 candidați, după depunerea dosarelor și validarea definitivă a acestora. Pentru candidații la alegerile prezidențiale se schimbă o serie de reguli odată cu începerea campaniei electorale.
Campania electorală se va încheia cu o zi înainte de primul tur al alegerilor prezidențiale, pe 23 noiembrie, ora 7:00.
Alegeri prezidențiale 2024. Regulile în campania electorală
Începând de vineri, 25 octombrie, candidații la prezidențiale nu mai au voie să folosească mașini, bannere, mesh-uri, corturi publicitare, panouri publicitare mobile, steaguri publicitare, calcane, ecrane publicitare, indicatoare publicitare direcționale, structuri de publicitate autoportante, mijloace de publicitate, panouri publicitare, proiecte publicitare speciale, publicitate luminoasă cu sloganuri de campanie sau cu fotografii ale acestora.
Sunt și o serie de materiale de propagandă permise candidaților, conform Autorității Electorale Permanente (AEP):
afișe electorale cu dimensiuni de cel mult de 500 mm o latură și 300 mm cealaltă latură, iar cel prin care se convoacă o reuniune electorală, 400 mm o latură și 250 mm cealaltă latură, conform dispozițiilor art. 41 alin. (6) din Legea nr. 370/2004, republicată, cu modificările și completările ulterioare;
materiale de propagandă electorală audio sau video, difuzate de mass-media audiovizuală gratuit sau contra cost, în condițiile art. 40 din Legea nr. 370/2004, republicată, cu modificările și completările ulterioare, precum și ale deciziei Consiliului Național al Audiovizualului privind regulile de desfășurare în audiovizual a campaniei electorale pentru alegerea Președintelui României din anul 2024;
publicitate în presa scrisă;
materiale de propagandă electorală online;
broșuri, pliante și alte materiale tipărite din aceeași categorie.
Totodată, în campania electorală celor 14 candidați la prezidențiale și reprezentanților acestora le este interzisă folosirea mesajelor sau a sloganurilor discriminatorii, a mesajelor de incitare la ură și intoleranță și a oricăror forme, mijloace, acte și acțiuni de defăimare și învrăjbire religioasă sau etnică.
Potrivit Legii 370/2004 pentru alegerea Preşedintelui României, republicată și intrată în vigoare pe 28 iulie 2019, candidații la prezidențiale au dreptul în această perioadă să organizeze mitinguri, marșuri sau adunări și să își exprime liber opiniile.
Un singur afiș pe fiecare panou electoral
De asemenea, în perioada campaniei electorale, primarii asigură candidaţilor şi formaţiunilor politice care i-au propus, în mod nediscriminatoriu, spaţii corespunzătoare pentru a se întâlni cu alegătorii.
Afișajele electorale trebuie să fie puse în locuri publice frecventate de cetățeni, fără a deranja circulația pe drumurile publice și celelalte activități din localități. Afișele sunt permise în alte locuri numai cu acordul scris al proprietarilor și cu luarea măsurilor de asigurare a siguranței cetățenilor. Este interzisă utilizarea de către un candidat a locurilor speciale pentru afișaj electoral, astfel încât să împiedice folosirea acestora de către un alt candidat. Pe un panou electoral fiecare candidat poate aplica un singur afiș electoral.
O altă prevedere legislativă interzice afișele electorale care combină culorile într-o succesiune care reproduce drapelul României sau al altui stat.
„Se interzice afișajul în scop electoral prin aplicarea pe pereții sau pilonii de susținere a podurilor, tunelurilor, viaductelor, pe indicatoarele rutiere, panourile de orientare și informare rutieră, precum și pe sistemele electronice de reglementare a circulației. Activitățile de propagandă electorală nu pot afecta în niciun fel spațiile verzi, rezervațiile naturale și zonele protejate ecologic”, mai arată legea.
Totodată, textul legii care reglementează campania electorală interzice folosirea minorilor sub 16 ani pentru distribuirea sau amplasarea de materiale de propagandă electorală.
Primarii trebuie să aprobe amenajarea corturilor electorale
Primarii, cu ajutorul poliției sau jandarmeriei, este obligat să asigure integritatea panourilor, afișelor electorale și a altor materiale electorale amplasate în locuri autorizate.
De asemenea, primarii pot aproba instalarea pe domeniul public a unor amenajări provizorii, precum corturile electorale, pentru distribuirea materialelor de propagandă, dacă prin amplasarea lor nu este restricționată circulația rutieră sau pietonală.
Potrivit legii, acțiunile de campanie electorală de orice tip sunt interzise în unităţile militare, în unităţile de învăţământ, în timpul programului de învăţământ, în sediile reprezentanţelor diplomatice, precum şi în penitenciare.