Nu mai puțin de șase reprezentanți ai Clujului au intrat în conducerea centrală a PNL după congresul din weekend.
Emil Boc nu a candidat la congres, dar, ca fost președinte al partidului, este membru de drept în Biroul Executiv al PNL. Însă Emil Boc e mult mai influent în PNL decât o arată această funcție statutară. Aura de primar de succes pe care și-a construit-o cu atenție, programatic, după ce s-a întors de la București la Cluj, îl face un "asset" important pentru PNL din perspectiva scrutinurilor în serie din 2024 și îi permite să revendice un rol activ în campania pentru președinția României, cine știe, poate chiar din postura de candidat...
Europarlamentarul Rareș Bogdan a fost unul dintre principalii susținători ai "Team Cîțu", iar în urma congresului și-a păstrat atât funcția de prim-vicepreședinte, cât și influența în partid. Relația privilegiată cu președintele Klaus Iohannis îl face și mai important în ecuația PNL în următorii ani, iar 2024 se arată plin de oportunități pentru fostul jurnalist care a intrat în politica mare odată cu alegerile europene din 2019.
Deși a fost primul opozant important al fostului lider Ludovic Orban, Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj, și-a încordat mușchii și a amânat până în ultimul moment să își anunțe susținerea pentru Florin Cîțu. Chiar și așa, performanțele - electorale și administrative - ale lui Alin Tișe de la Cluj nu au putut fi ignorate de noul președinte al PNL, iar acesta a fost ales în funcția de vicepreședinte responsabil cu domeniile Justiţie şi Drepturi Cetăţeneşti.
Europarlamentarul Daniel Buda și-a păstrat, în urma congresului, funcția de președinte al Curții de Arbitraj a PNL și rămâne un personaj extrem de influent în partid prin prisma oamenilor din Transilvania pe care i-a împins și susținut la București, în diverse structuri de putere. Dintre aceștia e suficient, acum, să amintim doar numele ministrului de Interne, Lucian Bode, însă lista e mult mai lungă și include oameni din toate eșaloanele puterii, așa cum le-a definit Montesquieu în sistemul său tripartit: legislativă, judecătorească și executivă.
Tot în Curtea de Arbitraj a PNL, ca membru, a fost ales și deputatul clujean Radu Moisin. Cu un background solid în administrație (a condus Primăria Cluj-Napoca într-unul dintre cele mai complicate momente, după arestarea lui Sorin Apostu), cu relații bune în zona Justiției, unde a profesat ca avocat, mai întâi în umbra unor nume mari și mai apoi pe cont propriu, Radu Moisin își construiește cu discreție și tenacitate cariera politică și poate deveni un nume influent în partid în următorii ani.
Al șaselea clujean din conducerea centrală a PNL este consilierul local Florin Gliga, ales membru al Comisiei Naționale de Revizie și Control. Un foarte bun finanțist, dar un om politic discret, Florin Gliga a știut să își construiască o carieră politică solidă bazată mai degrabă pe expertiza sa profesională, acceptând mereu să își asume responsabilități pe care alții le evitaseră.
A apărut și un "exit" de la vârful PNL după congres. Adrian Oros, unul dintre clujenii care l-au susținut puternic pe Ludovic Orban, şi-a anunţat în miez de noapte, pe contul de socializare, demisia din funcţia de Ministru al Agriculturii și Dezvoltării Rurale. Oros intenționa să candideze pentru funcția de vicepreședinte, dar a renunțat, sâmbătă, după victoria lui Florin Cîțu. Același lucru l-a făcut și celălalt clujean care viza o funcție de vicepreședinte pe filiera Orban, Sabin Sărmaș. Rămâne de văzut dacă, pe termen lung, cei doi, care sunt în continuare parlamentari, vor mai beneficia de sprijin politic de la Cluj sau, așa cum anticipează sursele ZIUA de CLUJ, vor fi izolați.