Premieră în politica românească: primul ministru în funcţie condamnat penal

Premieră în politica românească: primul ministru în funcţie condamnat penal
Bursa zvonurilor a demarat instantaneu, lansând deja numele a doi clujeni posibili înlocuitori ai lui Fenechiu. Aceştia sunt Marius Nicoară şi Horea Uioreanu.

Majoritatea politicienilor clujeni acuză liberalii că n-au evitat, încă de la început, nepropunând drept ministru un personaj cu dosar penal, punerea guvernului într-o ipostază mai mult decât delicată. Uioreanu refuză să dea preşedinţia consiliului judeţean pe un fotoliu ministerial, dar spune că l-ar susţine pe Nicoară pentru această funcţie.

Vicepreşedintele PNL, Horea Uioreanu, şeful judeţului, admite că sentinţa în cazul Fenechiu afectează atât imaginea USL, cât mai ales imaginea PNL. „Acum, mai există căi de atac, recurs, sper că finalitatea va fi una pozitivă pentru domnul Fenechiu", a comentat Uioreanu. El este de părere că, deşi ştiau de procesul în care Relu Fenechiu era implicat, liberalii au luat o decizie bună atunci când l-au propus pentru funcţia de ministru.

„Dacă vorbim strict de activitatea sa ca ministru, să nu uităm că a reuşit ce n-a fost în stare PDL, cu Boagiu şi cu ceilalţi, să deblocheze Programul Operaţional Sectorial Transport. A avut o activitate profesionistă la minister", a apreciat Uioreanu. El neagă posibilitatea de a îl înlocui pe Fenechiu. „Eu n-am cum fi ministru, pentru că sunt preşedinte de consiliu judeţean şi eu respect dorinţa alegătorilor. În schimb, îl susţin pe Marius Nicoară, dacă într-adevăr există şanse să ajungă acolo şi, fireşte, dacă îşi doreşte acest lucru", a spus Uioreanu. Nicoară nu a putut fi contactat.

Preşedintele PSD Cluj-Napoca, Mircea Jorj, apreciază, că trebuie disociată o sentinţă legată de faptele private ale unui ministru de activitatea guvernului. „Nu aş comenta cum e afectată imaginea PNL, dar sigur că pentru USL nu e chiar bine. Trebuie subliniat că această sentinţă e legată de o problemă privată a lui Relu Fenechiu de dinainte de a fi ministru şi n-are nici o legătură cu activitatea guvernului. Categoric nu e onorant să ajungi într-o astfel de situaţie, dar de la bun început premierul a spus ce trebuie făcut dacă se ajunge aici", a comentat Jorj. El e de părere că liberalii n-au fost inspiraţi când l-au propus membru în guvern. „Cred că liberalii puteau gândi mai bine această nominalizare, tocmai pentru a evita un astfel de risc", a spus Jorj.

Vicepreşedintele PDL, senatorul Alin Tişe, profită de ocazie pentru a-i mai cere o dată lui Victor Ponta să demisioneze. „PDL cere demisia premierului pentru că a girat, alături de Crin Antonescu, păstrarea în funcţie a unui ministru trimis în judecată, punând în pericol raportul MCV, ştiut fiind că organismele europene au cerut să nu existe miniştrii cu probleme de natură penală. Din punct de vedere juridic nu comentez decizia instanţei, dar din punct de vedere politic premierul Victor Ponta trebuie să demisioneze pentru că a menţinut în guvern un astfel de personaj, care a dus, iată, la o premieră în istoria României, un ministru condamnat în funcţie. O degringoladă creată de acest guvern iresponsabil", a declarat Tişe.

Senatorul UDMR Laszlo Attila crede că putea şi ar fi trebuit evitată o asemenea premieră nefericită pentru un guvern român. „N-am înţeles de ce s-a aşteptat până acum cu păstrarea lui Fenechiu în funcţie, deşi, e adevărat, trebuie respectată prezumţia de nevinovăţie. Sentinţa nu e definitivă, mai este recursul. În mod clar, însă, nu e o mişcare pozitivă pentru nici un guvern, mai ales că e o premieră în România. Crede că putea fi evitată această situaţie neplăcută", a afirmat Laszlo.

 

Etichete
Comenteaza