PREZIDENŢIALE / Site unde se pot preînregistra românii din Diaspora care vor vota

PREZIDENŢIALE / Site unde se pot preînregistra românii din Diaspora care vor vota
| Foto: realitatea.net

Preşedintele AEP Constantin Buică a anunţat că Autoritatea Electorală Permanentă a pregătit o paltforma on-line unde românii din Diaspora se pot preînregistra şi opta pentru votul la secţie sau prin corespondenţă, la alegerile prezidenţiale din toamnă.

„Cel mai important lucru pe care vreau să îl detaliem este că astăzi (marţi - n.r.) vom lansa public site-ul votstrainatate.ro care va cuprinde posiblităţile de preînregistrare ale cetăţenilor care se află în străinătate, în data de 10 noiembrie, respectiv 24 noiembrie. Pe această platformă care va putea fi deschisă începând de astăzi veţi găsi cele două variante pentru cetăţenii români care se află în străinătate, în primul rând preînregistrarea pentru secţia de votare sau pentru vot prin corespondenţă. Toate informaţiile pe care le vom primi şi le vom introduce în lista electorală permanentă, fie pentru secţia de votare, fie pentru votul prin corepondenţă, nu se vor afla în evidenţele de la administraţiile publice locale, în Registrul electoral. Se vor radia din lista electorală permanentă din ţară şi vor fi introduşi în lista electorală permanentă din străinătate pentru secţia de votare sau pentru votul prin corespondenţă, astfel încât să nu mai existe această temere care există în spaţiul public că autorităţile publice locale vor ştii unde este cetăţeanul şi să poată trimite tot felul de documente sau corespondenţe la cetăţean sau la autoritatea publică acolo unde îşi are reşedinţa în străinătate”, a afirmat Constantin-Florin Mituleţu-Buică, într-o conferinţă de presă, marţi, la sediul AEP.

Şeful Autorităţii Electorale Permanente a adăugat că platforma va fi operaţională după ce preşedintele Klaus Iohannis promulgă legea privind modificarea unor acte normative în materie electorală. „Pentru secţia de votare din străinătate orice cetăţean care se află în străinătate face o cerere pe platforma AEP, menţionând ţara şi localitatea unde doreşte să voteze. Acesta va fi înscris în lista electorală permanentă. Pentru votul prin corespondenţă, cetăţeanul are posibilitatea să ceară vot prin corespondenţă. Va primi toate documentele, fiind înscris în lista electorală permanentă. Aceste două informaţii, fie că e la secţia de votare, fie că e la votul prin corespondenţă, nu vor fi înregistrate în Registrul electoral la cunoştinţa autorităţilor publice locale din ţară. Această platformă va fi operaţională din momentul promulgării de către preşedintele României a legii privind modificarea şi completarea unor acte normative în materie electorală”, a explicat Buică.

Preşedintele AEP a amintit despre hotărârea adoptată de Guvern prin care a fost fixată data 10 noiembrie pentru primul tur de scrutin şi 24 noiembrie al doilea tur, al alegerilor prezidenţiale. Acesta a precizat că termenul limită pentru depunerea candidaturilor este 22 septembrie, iar până pe 17 octombrie Poşta Română trebuie să expedieze plicurile cu documentaţia pentru votul prin corespondenţă.

„Această hotâre de Guvern era urgenţă deoarece pe baza acestei date se pot demara procedurile de strângere de semnături pentru susţinerea candidaturilor din acest an. Ea intră în vigoare pe data de 28 august şi ulterior, la 1 septembrie, va trebui să mai emitem o serie de cel puţin trei hotărâri de Guvern pentru organizarea procesului electoral din 10 noiembrie, respectiv turul al doilea putând fi desfăşurat pe 24 noiembrie. Din acest moment curg termele invers de la data de 10 noiembrie către data limită de depunere a candidaturilor, data limită de rămânere definitivă a candidaturilor, respectiv începerea campaniei electorale cu 30 de zile înainte. Termenul limită pentru pentru depunerea candidaturilor este 22 septembrie, aşa cum arată acum iniţiativa legislativă trecută de Parlament şi se află la promulgarea preşedintelui României. Până cel târziu 17 octombrie, compania naţională, Poşta Română va trebui să expedieze plicurile conţinând documentaţia pentru votul prin corespondenţă”, a conchid şeful AEP.

Executivul adoptat, marţi, o Hotărâre de Guvern pentru organizarea şi desfăşurarea alegerilor prezidenţiale pe 10 noiembrie, ulterior urmând să fie adoptat pachetul de norme votat recent de Parlament pentru prelungirea votului în Diaspora. Miercurea trecută, Camera Deputaţilor a adoptat, decizional, proiectul de lege prin care votul în Diaspora pentru alegerile prezidenţiale este extins la trei zile. Legea mai prevede ca votul în România şi în Diaspora să fie extins până la ora 24.00, în cazul în care există cetăţeni în secţia de votare.

Românii din afara ţării vor putea vota la alegerile prezidenţiale pe parcursul a trei zile, respectiv vineri, sâmbătă şi duminică.

„Art. 44. - (1) În ziua de duminică, votarea începe la ora locală 7,00 şi se încheie la ora locală 21,00. (2) Prin excepţie de la prevederile alin. (1), votarea în străinătate se desfăşoară şi pe parcursul zilelor de vineri şi sâmbătă imediat anterioare zilei votării. În ziua de vineri, votarea începe în ziua de vineri, ora locală 12.00 şi se încheie la ora locală 21.00, iar în ziua de sâmbătă, votarea se deschide la ora locală 07.00 şi se încheie la ora locală 21.00", arată documentul.

Legislaţia a fost completată, astfel încât alegătorii, atât din România cât şi din afara ţării, care vor fi prezenţi la coadă la închiderea secţiei de vot, respectiv ora 21:00, să poată vota până la ora 23.59. O altă modificare vizează introducerea votului prin corespondenţă şi pentru alegerile prezidenţiale. De asemenea, a fost simplificat procesul de vot prin automatizarea listelor suplimentare.

Comenteaza