Primarul care luptă împotriva propriului partid. „Este extrem de grav"

Primarul care luptă împotriva propriului partid. „Este extrem de grav
Un primar liberal din judeţul Cluj a încercat să îi convingă pe colegii săi de partid să dezerteze, ca să construiască o nouă majoritate în Consiliul Local, susţin surse din PNL. A fost dat afară urgent, dar decizia aşteaptă din primăvară validarea de la judeţ.

Primarul oraşului Gherla, Marius Sabo, duce un război cu propriul partid. Liberalii spun că a refuzat să sprijine formarea unei majorităţi a partidului său în Consiliul Local, ba chiar a căutat să îi convingă pe colegii săi să migreze la o altă formaţiune. Totul este conţinut în motivarea excluderii sale din partid de către organizaţia municipală Gherla, pe care ZIUA de CLUJ a obţinut-o în exclusivitate.

Sabo a fost dat afară din partid cu un vot covârşitor: 35 din 37 de liberali prezenţi la şedinţa organizaţiei municipale au votat împotriva edilului. El a fost găsit vinovat pentru mai multe decizii şi declaraţii care, reunite într-un singur cuvânt, se pot numi sabotarea partidului.

De obicei, asemenea lucruri se întâmplă atunci când primarul se bucură de o mare popularitate în oraş, însă a sa a scăzut dramatic. Într-un chestionar postat pe gherlainfo.ro, sub 24% dintre respondeţi s-au exprimat în favoarea actualului edil.

Declaraţia pe care a oferit-o pentru ZIUA de CLUJ Marius Nicoară, copreşedinte PNL, arată ca o condamnare pentru primar. „Când un politician luptă împotriva propriului partid este o chestiune extrem de gravă. Se va lua în discuţie în cel mai scurt timp validarea deciziei luată de colegii de la Gherla", a spus Nicoară. Acesta contrazice astfel vocile care spun că este principalul susţinător al lui Sabo.

Motivare: "Susţinerea publică a unui alt partid"

Lista reproşurilor care i se fac actualului edil şi care apar în motivarea excluderii din partid, dar şi în "foaia de parcurs" solicitată de la Gherla de liderii judeţeni ai PNL, este consistentă.

"Dl. Sabo Marius Călin a încălcat următoarele prevederi statutare din Statutul Partidului Naţional Liberal:
• Art. 22 alin. 2 litera c) ...susţinerea publică a unui alt partid sau a unei alte doctrine politice;
• Art. 25 litera a) prin nerespectarea Statutului si reglementărilor partidului, normele de integritate şi morala publice şi Codul etic al PNL;
• Art. 25 litera c) prin nepromovarea şi neapărarea opţiunilor politice ale PNL;
• Art. 25 litera d) prin nepunerea în practică, cu disciplină şi responsabilitate, a hotărârilor şi deciziilor organelor de conducere ale PNL;
• Art. 25 lit. e) prin neparticiparea activă la activităţile partidului la care sunt convocaţi;
• Art. 25 litera f) prin nepunerea la dispoziţia membrilor PNL a informaţiilor pe care le deţine, ce pot fi utile activităţii politice a partidului;
• Art. 25 litera g) prin nepunerea în practică a programelor şi politicilor publice asumate de partid;
• Art. 25 litera i) participarea la acţiuni sau manifestări contrare intereselor partidului şi să nu aibă atitudini sau luări de poziţie care să contravină deciziilor şi hotărârilor organismelor statutare ale PNL"
, este rezumatul plângerilor apărute în motivare.

Potrivit statutului, excluderea trebuie validată în organismul de conducere superior, Comitetul de Coordonare Local sau Biroul Permanent Judeţean, în cel mult o lună. Dar nu s-a validat de patru luni.

Iată prevederea din statutul PNL:
(2) Sancţionarea membrilor care ocupă funcţii la nivel local, în interiorul sau în afara partidului, alese sau numite, se decide de către BPL, pentru sancţiunile prevăzute la art. 26 alin.(1) lit. (a), (b), (c) şi (d) şi, respectiv de către CCL sau BPJ, prin hotărâre, la propunerea BPL sau a organismelor ierarhic superioare, pentru sancţiunile prevăzute la art. 26 alin. (1) lit. (e), ( f), (g) şi (h).

(3) În astfel de situaţii CCL sau BPJ se convoacă în cel mult 30 de zile de la data propunerii BPL.

Ce nu vrea să facă BPJ ar putea face un organism mult mai de temut, DNA. La începutul lunii octombrie, procurorii au fost la primărie şi au ridicat o serie de documente care privesc organizarea Zilelor Municipiului Gherla. E corect însă să spunem că deocamdată nu a apărut nimic legat de primar pe acest subiect.

A refuzat să ajute la formarea unei majorităţi PNL în Consiliul Local

În motivare se detaliază felul în care Sabo se luptă cu propriul partid. "Înaintea şedinţei ordinare a Consiliului Local Gherla, din luna martie 2015, primarul Marius Sabo a refuzat să pună pe ordinea de zi a şedinţei eliberarea din funcţia de consilier local a d-lui Corăbean Mircea, fost consilier PNL şi ulterior trecut la PLR. Motivarea a fost foarte clar discutată cu secretarul Consiliului Local, motivul fiind neechivoc, aderarea la un partid inexistent în lista partidelor politice şi radierea acestuia ca membru al PNL. În consecinţă, dl Sabo Marius a refuzat crearea unei majorităţi a PNL în cadrul Consiliului Local Gherla (10 consilieri PNL dintr-un total de 19 consilieri), imposibilitatea declanşării procedurilor de înlocuire a viceprimarului PSD, înlocuirea consiliilor de administraţie PSD, vizibilitatea politică şi administrativă a organizatiei PNL Gherla", se detaliază în motivarea BPL Gherla. Liberalii explică şi faptul că, în declaraţiile sale la TV, Sabo a deplâns USL-ul şi i-a atacat pe PDL-işti. "La patru dintre aceştia (liberali n.r.), dl. Sabo Marius Calin le-a propus să iasă din PNL, să treacă în PRL sau independenţi pentru a face o nouă construcţie politică", se precizează în motivare.

Şi mai există o decizie în care liberalii s-au simţit umiliţi de colegul lor primar. La începutul anului 2015, PNL Gherla a promovat o hotărâre în Consiliul Local entru obţinerea unui sediu corespunzător, atât ca suprafaţă, cât şi ca dotări (WC, centrală termică), proiect la care primarul Marius Sabo s-a opus. PNL a obţinut 10 voturi din 19, iar necesarul era de 13. Astfel, PNL Gherla, cu primarul încă membru PNL, s-a întors într-un spaţiu de 20 mp, în care încap pe scaune maxim 20 persoane, iar Biroul Permanent Local Gherla al PNL are 40 membri. Spaţiul nu are apă curentă şi încălzire, nu are toaletă şi are acoperişul spart.

 

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

ZIUA de CLUJ l-a contactat pe primarul Marius Sabo, care a avut o reacţie nervoasă. Acesta a spus că nu oferă nicio declaraţie până nu i se comunică modul în care ziarul a intrat în posesia motivării excluderii sale din partid. Surse din PNL susţin că Sabo are această atitudine după ce soţia sa, Irina, a devenit prim-procuror la Tribunalul Cluj.

 

Comenteaza