Video Primarul Clujului, despre anul electoral de foc: „Voturile se numără, nu se cântăresc. Trebuie să decidem în ce direcție vrem să mergem”

Primarul Clujului, despre anul electoral de foc: „Voturile se numără, nu se cântăresc. Trebuie să decidem în ce direcție vrem să mergem”

Anul 2024 se anunță a fi unul crucial pentru România din punct de vedere politic. Este pentru prima dată când vor fi organizate toate cele 4 rânduri de alegeri: europarlamentare, locale, parlamentare, dar și cele pentru desemnarea președintelui țării. Primle vor fi alegerile europarlamentare, în 9 iunie.

Edilul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, susține că democrația nu este eternă, ci trebuie apărată și dezvoltată, prin acțiunile noastre de zi cu zi, dar și prin votul pe care îl vom da la viitoarele alegeri.

În politică e cum spuneau americanii: oamenii nu sunt sfinți, nu sunt conduși de sfinți. Atunci, dacă oamenii ar fi sfinți, n-am avea nevoie de un Guvern să ne conducă. Avem nevoie de un Guvern care să ne conducă cât mai bine cu putință. Este nevoie de echilibru și control reciproc. Nimeni nu trebuie să confiște puterea absolută. Mecanismele prin care instituțiile se controlează reciproc, respectă toate legea, să nu dea posibilitatea ca una să o confiște pe cealaltă. Atunci, am avea dictatură și cunoaștem, pentru că am mai avut.

Încă nu suntem în campanie electorală și nu pot spune ce Guvern avem nevoie. Va fi și momentul în care ne vom spune opțiunea politică. Cert este că trebuie să ne gândim la viitorul nostru, al copiilor noștri, al orașului, al României și al Europei. Trebuie să ne gândim în ce direcție ducem toate aceste comunități. Este un moment important. Și în iunie când vom avea alegerile europarlamentare, dar și la următoarele alegeri.

Democrația nu este eternă. Ea trebuie apărată, construită și dezvoltată prin ceea ce facem zi de zi. Asta dacă vrem să ne menținem un regim democratic. Dacă vrem dictatură sau totalitarism, și asta este posibil. Am avut-o 50 de ani. Din nefericire, există și această opțiune. Trebuie să decidem în ce direcție vrem să mergem ca și națiune. O ieșire a României din sferele NATO sau UE ne-ar pune din nou în bătaia puștii. Nu știi unde duce asta. Asta stă în glonțul nostru, care este votul. Fiecare din noi trebuie să decidă cum este mai bine.

Glonțul pe care îl are în mână cetățeanul, adică votul, vorbesc la modul simbolic, poate duce și la război sau pierderi teritoriale, dar poate duce la consolidare democratică sau la o viață cât mai bună. Astăzi, avem cea mai înaltă umbrelă de securitate din istorie. Trebuie să răspundem la alegeri dacă vrem să apărăm asta. Voturile se numără, nu se cântăresc. Din voința fiecăruia, rezultă voința colectivă și a direcției în care mergem. Toată lumea are dreptul la un singur vot și acel vot contează în egală măsură”, a afirmat, la ZIUA LIVE, Emil Boc.

Comenteaza