Primii paşi înapoi în descentralizare

Primii paşi înapoi în descentralizare
Preşedinţii consiliilor judeţene s-a întâlnit la Palatul Victoria cu Victor Ponta şi Liviu Dragnea. Descentralizarea nu mai are un termen, discuţiile vor continua.

Conducerea Uniunii Consiliilor Judeţene din România (UCJR), din care face parte şi şeful judeţului Cluj, Horea Uioreanu (foto dreapta), a participat la prima dezbatere pe marginea proiectului descentralizării. La presiunea ministrului de Interne, Radu Stroe, Liviu Dragnea pare să accepte paşi înapoi în privinţa descentralizării poliţiei. Preşedinţii de consilii judeţene şi-au luat măsuri ca de acum să fie ascultaţi în guvern.

În calitate de vicepreşedinte al UCJR, Uioreanu a participat la întâlnirea de la Palatul Victoria. „A fost o întâlnire foarte bună, care, deşi a fost programată pentru o oră şi jumătate, a durat trei ore. Au participat premierul Victor Ponta, şi miniştrii Liviu Dragnea, Daniel Chiţoiu, Daniel Constantin, Radu Stroe şi Liviu Voinea. Ce mai important lucru discutat au fost atribuţiile care vor trece la judeţe, tot ce înseamnă sănătate, şcoli, cultură, asistenţă socială, sport, muncă (fără Inspectoratele Teritoriale de Muncă), Palatele Copiilor, în general, toate instituţiile care au fost deja prezentate în presă şi, poate mai important, toate acestea vor fi transferate la consiliile judeţene împreună cu toate resursele financiare necesare", a explicat Uioreanu.

El spune că nu s-a stabilit încă dacă numirea conducerilor tuturor acestor instituţii va fi făcută discreţionar de preşedinţii de consilii judeţene sau printr-o procedură de selecţie riguros stabilită prin lege. „Nu, n-am discutat asemenea detalii, n-am discutat cum vor arăta noile departamente care se vor înfiinţa în subordinea consiliilor judeţene, cum vor funcţiona, cum vor fi numite conducerile. Deocamdată am discutat strict atribuirea competenţelor şi a banilor către autorităţile judeţene", a explicat Uioreanu.

El spune că în disputa cu Radu Stroe privind descentralizarea poliţiei, Dragnea a părut dispus să facă paşi înapoi. „Propunerea iniţială a fost ca poliţia rutieră şi de la ordinea publică să treacă la primăriile din oraşe şi municipii. Nu s-a luat încă o decizie, dar s-a discutat că eventual poliţia rutieră ar putea trece în subordinea consiliilor judeţene dar doar pentru localităţi şi drumurile judeţene, poliţia rutieră pentru drumuri naţionale şi autostrăzi rămânând în subordinea ministerului", a spus preşedintele CJ.

Deşi Dragnea anunţase intenţia ca modificările legislative necesare să fie făcute prin ordonanţă de urgenţă astfel încât descentralizarea să devină efectivă din 1 ianuarie 2014, se pare că şi acest termen i-a căzut vicepremierului. „E posibil să se facă până atunci, dar n-am discutat nici un termen. Deocamdată am stabilit doar să continuăm disacuţiile şi să ne întâlnim în aceeaşi formulă în fiecare lună", a afirmat Uioreanu.

El spune că solicitarea de către preşedinţii de consilii judeţene a unor întâlniri lunare cu membrii executivului a fost generată şi de o nemulţumire a şefilor de judeţe privind disponibilitatea la dialog a membrilor guvernului. „În primele şase luni ale anului UCJR a formulat peste 250 de amendamente la diferite legi, dintre care s-a aprobat unul singur. Nu e normal şi de acum vrem să discutăm toate problemele şi propunerile noastre faţă în faţă cu membrii guvernului", a explicat Uioreanu.

 

Comenteaza