Probleme ale PSD într-o analiză dură a lui Vasile Dâncu: Dezintelectualizarea partidului, irelevanța publică a multor lideri şi nevoia de reideologizare

Probleme ale PSD într-o analiză dură a lui Vasile Dâncu: Dezintelectualizarea partidului, irelevanța publică a multor lideri şi nevoia de reideologizare
Sociologul clujean Vasile Dâncu, fost ministru în guvernul Năstase şi fost lider PSD Cluj, a făcut o radiografie a situaţiei actuale din partidul de guvernământ şi a vorbit şi despre conflictul Tudose-Dragnea.

Într-un interviu acordat psnews.ro, Vasile Dâncu a dat răspunsuri tranşante la unele dintre cele mai interesante teme legate de ceea ce se întâmplă în PSD. Într-o postare pe Facebook, referitoare la acest interviu, Dâncu afirmă că a încercat o analiză şi nu să se amestece în treburile interne ale partidului.

"Dezintelectualizarea partidului face să nu existe lideri a căror voce să conteze"

Întrebat care sunt cauzele conflictului dintre Mihai Tudose și Liviu Dragnea, sociologul clujean Vasile Dâncu a răspuns: "Slăbirea organismelor colective ale partidului și o anumită irelevanță publică a multor lideri județeni este cauza principală. Aceste organisme ar trebui să cenzureze orgoliul celor doi lideri și să dea soluții la micile crize.

Ar trebui să fie formate din lideri puternici, care prin forța lor singulară sau colectivă pot ține echilibrul. PSD s-a schimbat mult în ultima vreme și există prea mulți oameni care nu au discurs propriu și nici independență de discurs public sau autonomia necesară pentru a se opune. Dezintelectualizarea partidului a fost o opțiune la un moment, dar ea acum face să nu existe lideri a căror voce să conteze și în afară, dar și înăuntru".

Profesorul clujean a explicat în acelaşi interviu şi cine are de pierdut cel mai mult din acest conflict Tudose-Dragnea dar şi cât mai poate primi credit PSD din partea electoratului. "Pierde foarte mult partidul, chiar dacă acum încă nu se vede prea mult în sondaje, unde PSD a rezistat foarte bine în acest an în care a fost într-o defensivă groaznică. Încă mai poate întoarce spirala aceasta, dar nu cred că se mai poate dacă pierde următoarele șase luni," a afirmat Dâncu.

"Teoria cu programul de guvernare care aduce fericirea nu ajunge"

Întrebat despre cât de fezabilă este ipoteza schimbării lui Liviu Dragnea din fruntea PSD, Vasile Dâncu a spus că la PSD acum nu este neapărat o problemă a liderului, ci faptul că partidul se confruntă cu lipsa unui proiect ideologic clar.

"Problema PSD este acum nu neapărat a liderului, ci este cea legată de reideologizare. Nu poți vota la infinit sau nu poți fi loial doar liderului; este nevoie si de altceva. Chiar dacă liderul ar fi un sfânt sau un erou. Și nici teoria cu programul de guvernare care aduce fericirea nu ajunge.

Liderii trebuie să încarneze valori, să arate că prețuiesc anumite forme ale eliberării și libertății umane, mai ales când este vorba de stânga. Schimbarea unui singur om de la conducere nu schimbă lucrurile dacă nu se aduce un alt proiect ideologic, adaptat lumii de acum - o nouă stângă, poate cuplată cu un progresism adaptat crizelor de azi", a susţinut Dâncu.

Comenteaza